Броят на пътниците в метрото в големите китайски градове започва да нараства

Данните подкрепят твърдението на властите, че в някои центрове броят на инфекциите достига връх

17:03 | 3 януари 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Близо 12 от най-големите китайски градове отчитат възстановяване в броя на пътници в метрото, което означава, че вълната от Covid предизвикана от рязкото вдигане на ограниченията може да е достигнала връхната си точка.  

В 11 от най-големите китайски градове все повече хора използват метрото, като Шанхай, Гуанджоу, Шънджън и Нанкин са сред последните метрополиси, които отчитат ръст на пътуванията през последната седмица. Това се случва след градове като Пекин, Джънджоу и Чунцин, в които броят на пътници в метрото и натовареността на трафика вече са се увеличили след най-ниската точка на спада, достигнат около средата на декември.

Възстановяването на

Случаите на Covid започнаха да се покачват в цялата страна от началото на декември, след като правителството внезапно отмени ограниченията за движение и изискванията за тестване. Първоначално възобновяването предизвика спад в активността, тъй като хората си останаха вкъщи болни или се опитаха да избегнат разболяване, но данните от метрото показват, че най-лошото може би е отминало за някои градски райони.

Повишението е доказателство в подкрепа на официалното изявление от неделя, че епидемията от Covid е достигнала своя пик в южния производствен център Гуанджоу, където броят на пациентите в клиники за лечение на треска намалява от 23 декември насам. Миналата седмица здравните власти заявиха, че инфекциите са достигнали своя пик в Пекин, Тиендзин и Чунцин.

Отварянето на икономиката е довело до рязък скок на смъртните случаи, въпреки че не е известно точно колко души са починали, тъй като не се публикуват надеждни данни. Не е известно и как се развиват дейностите в голяма част от останалата част на страната, особено в обширните селски райони.

Индексът Hang Seng China Enterprises, който проследява китайските акции, листвани в Хонконг, обърна компенсира загубата си от по-рано през деня и нарасна с 1,9 %, като се насочи към най-доброто си начало на годината от 2018 г. насам. На континенталния пазар юанът също се укрепи до четиримесечен връх, тъй като търговците залагат на по-нататъшно възстановяване на китайската икономика.

Политиката на

Следващите седмици, предшестващи Лунната нова година - седемдневен официален празник, който започва на 21 януари, ще бъдат важен момент за оценка на това колко широко е разпространено възстановяването на мобилността, тъй като стотици милиони китайци ще се завърнат в родните си градове. Пътуванията преди и след празника рязко спаднаха след избухването на Covid през 2020 г., но пълното премахване на ограниченията за пътуване в страната означава, че много повече хора може да се опитат да се приберат у дома.

Въпреки че повече хора се придвижват, те все още не харчат свободно. Киноманите бавно се завръщат в кината, но националният боксофис по време на току-що приключилия тридневен новогодишен официален празник е генерирал едва 554 млн. юана (80,5 млн. долара), което е с 46% по-малко от постъпленията за същия период през 2022 г., според данни на онлайн платформата за продажба на билети Maoyan Entertainment.

И пътуванията са били сравнително ограничени по време на празника, като броят на осъществените пътувания не се е променил съществено спрямо година по-рано, а приходите от туризъм са се увеличили само с 4% в сравнение със същия период през 2022 г., съобщи Министерството на културата и туризма. Приходите от туризъм са били едва 35% от нивата, достигнати през 2019 г., докато броят на пътуванията е бил едва 43%.

Националният железопътен оператор China State Railway Group Co. има за цел да превози 2,69 млрд. пътници през 2023 г., според изявление на компанията от вторник. Това би означавало увеличение от 68% спрямо 2022 година, но ръст от едва 3% спрямо 2021, според изявлението и официалните данни.