Обединеното кралство може да изпрати армия за справяне с протестите преди Коледа

Страната е изправена пред вълна от стачки в навечерието на Коледа на работниците от железопътната мрежа, автобусите, пощенските услуги, здравния сектор и училищата

16:26 | 4 декември 2022
Автор: Наоми Таджицу
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Правителството на Обединеното кралство би могло да използва военните, за да облекчи евентуални смущения, причинени от стачки в публичния сектор, каза председателят на Консервативната партия Надим Захауи.

Ако профсъюзите преследват увеличение на заплатите в съответствие с инфлацията или над нея, "ще вградите инфлацията за по-дълго време и ще навредите на най-уязвимите", заяви Захауи в предаване по Sky News. Войната в Украйна е довела до много високи нива на инфлация, каза той.

"Нашето послание към профсъюзите е да кажат, че това не е време за стачки", каза той. "Сега е моментът да се опитаме да преговаряме."

Страната е изправена пред вълна от стачки в навечерието на Коледа, като работниците от железопътната мрежа, автобусите, пощенските услуги, здравния сектор и училищата ще организират стачки в стремежа си за по-високи заплати, тъй като страната е изправена пред криза, свързана с разходите за живот.

При липсата на споразумение с профсъюзите страната се нуждае от планове за действие в извънредни ситуации, заяви Захауи.

Запитан дали армията може да бъде използвана за заместване, той отговори: "Разглеждаме военните. Разглеждаме специализирани сили за реагиране, които всъщност създадохме преди няколко години."

Той каза, че военните биха могли да управляват линейки, като добави, че сигурността на границите няма да бъде застрашена.

По отношение на имиграцията правителството обмисля да възобнови плана си за депортиране на лица, търсещи убежище, в Руанда като начин за възпиране на трафикантите на хора, каза Захауи. По-рано тази година правителството отмени полетите до африканската държава след правни предизвикателства.

Въвеждането на плана за Руанда в действие ще изпрати послание на бандите и "в момента, в който това се случи, ще видите, че броят им ще започне бързо да намалява", каза той.

Захауи отхвърли възможността бившият министър-председател Борис Джонсън да се кандидатира отново за лидерския пост в партията, като заяви, че торите са съсредоточени върху възстановяването на партията след последните политически сътресения.

"Поредните избори за лидер ще бъдат сигурен начин да загубим изборите", каза той.