Катрин Тай: Срещата между Байдън и Си е важен сигнал за света

Двамата президенти осъдиха Русия заради заплахите за употреба на ядрено оръжия

14:45 | 15 ноември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Срещата на четири очи между президента на САЩ Джо Байдън и китайския президент Си Дзинпин беше мощен сигнал към останалата част от света, че двамата лидери могат да управляват връзките, според ръководителя на търговския отдел на САЩ Катрин Тай.

"Наистина е хубаво и важно", че разговорите се състояха, заяви Тай на Форума за нова икономика на Bloomberg в Сингапур във вторник.

"Езикът на тялото от снимките на двамата лидери изпраща категоричен сигнал, докато се поздравяват и стоят заедно", каза тя. "Това е мощен сигнал за останалата част от света и показва двама лидери, които са способни да управляват изключително сложни отношения."
По-нататъшните обсъждания между двете страни ще продължат, каза Тай.

"Двамата президенти възложиха на своите висши служители да продължат да общуват и ние очакваме да надградим откритите и откровени разговори, които водим с нашите колеги в Пекин", каза тя.

Очакванията от разговора между Байдън и Си не бяха високи, но резултатите все пак ги надминаха. САЩ заявиха, че двете страни ще възобновят сътрудничеството по въпроси, включително изменението на климата и продоволствената сигурност. Освен това и двамата са порицали Кремъл за невъздържаните разговори за ядрена война заради Украйна.

По отношение на Индо-тихоокеанската икономическа рамка (IPEF) - икономическо споразумение, за което САЩ преговарят с още 13 държави, Тай заяви, че преговорите вървят добре и че е възможно да се постигне споразумение през следващите две години.

IPEF е най-значимият икономически ангажимент на САЩ в региона, откакто бившият президент Доналд Тръмп се отказа от Транстихоокеанското партньорство, договорено при неговия предшественик Барак Обама. Но някои законодатели и ръководители на предприятия разкритикуваха IPEF на Байдън за това, че не е намалил митата - нещо, което беше постигнато с Всеобхватното и прогресивно споразумение за Транстихоокеанско партньорство, наследник на ТТП, което не включва САЩ.

Съюзниците на САЩ в Азия също биха предпочели по-традиционно търговско споразумение, което да предлага по-голям достъп до американските пазари, но все пак разглеждат и възможностите, които IPEF предлага.

"Сега за нашите висши служители предстои да се съберат за първия кръг от преговори в Австралия в началото на декември, че цялата тази инерция, която генерирахме, със сигурност се дължи на изключително ефикасното партньорство, което имахме в този регион, по-специално от Сингапур", каза Тай. "Така че сме изключително развълнувани от това, което предстои през 2023 г."
Все пак тя предупреди, че световната икономика преминава през много промени, което означава, че преговорите по IPEF ще продължат да се развиват.

Дори и след разговорите между Байдън и Си, Тай беше резервирана по отношение на възможността за евентуално премахване на американските мита върху китайските стоки.
Байдън се въздържа по отношение на решението за премахване на всички мита от ерата на Тръмп върху вноса от Китай. Митата, които започнаха да се натрупват през 2018 г., обхващат внос от промишлени суровини, като микрочипове и химикали, до потребителски стоки, включително облекло и мебели.

Високопоставени представители на администрацията заявиха, че намаляването на митата върху стоките за бита може да спомогне за облекчаване на рязкото нарастване на разходите за живот в САЩ. Тръмп наложи митата, като използва раздел 301 от Закона за търговията от 1974 г. Американският закон гласи, че тарифите автоматично изтичат четири години след налагането им, но в навечерието на изтичането на срока им по-рано тази година, американският търговски представител получи стотици искания те да останат, което се случва в момента, в който те са подложени на преглед.

Макар че митата върху китайските стоки са остатък от агресивните действия на Тръмп срещу Пекин, администрацията на Байдън ги запази в сила като своеобразен лост за въздействие срещу страната, която САЩ смятат за свой ключов стратегически и икономически съперник.
"Така че тези мита остават в сила, защото основните проблеми все още са налице", каза Тай. "Все още нямаме решение. Ще продължим да оказваме натиск."
Търговското напрежение между САЩ и Китай допълнително ескалира тази година, след като САЩ обявиха мащабни ограничения върху продажбата на полупроводници и оборудване за производство на чипове в Китай.