Поскъпването на долара спря и донесе облекчение на пазарите

Волатилността на пазарите бе отразена и от риска от бъдещи ценови колебания, който достигна най-високата си стойност от началото на пандемията

09:09 | 27 септември 2022
Обновен: 09:14 | 27 септември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Трейдърите на азиатските борси започнаха вторник предпазливо след нова сесия на разпродажби при американските акции, рязко увеличаване в доходността по облигациите и волатилни валутни пазари, а инвеститорите се готвят за завишения риск от глобална рецесия, пише екип на Bloomberg.  

Измерител на акциите в региона се колебаеше, а акциите поскъпнаха леко в Япония и Австралия, докато тези в Хонконг загубиха около 1%. Фючърсите в САЩ нараснаха, след като индексът S&P 500 затвори на най-ниското си ниво от 2020 година, а индексът на волатилността Cboe премина над 30 пункта. Той не беше приключвал сесия над това ниво от юни.

Облигациите в Япония и Австралия останаха под натиск, а доходността на 10-годишните американски дългови книжа се задържа близо до 3,9% - ниво, наблюдавано за последен път през 2010 г.

Японската централна банка (ЯЦБ) обяви непланирана операция по изкупуване на облигации с широк спектър от матуритети, след като доходността на 20-годишните облигации на страната се повиши до най-високото равнище от 2015 г. насам. Лихвеният процент по бенчмарковия 10-годишен дълг горната граница от 0,25% на толерирания диапазон на ЯЦБ, тъй като световните дългови пазари са подложени на натиск от очакванията за по-нататъшно затягане на паричната политика.

Доларовият измерител се отдръпна от рекордния си връх, който достигна в понеделник, когато представители на Федералния резерв повториха настъпателните си коментари за паричната политика. Азиатските валути, включително йената и юана, леко се засилиха, като останаха около нивата, които предизвикаха безпокойството на властите в Япония и Китай.

Волатилността на пазарите бе отразена и от риска от бъдещи ценови колебания, който достигна най-високата си стойност от началото на пандемията, както показва индексът на Bank of America.

Рискът от

Британският паунд поскъпна след спада си до рекордно ниско ниво в понеделник. Английската централна банка заяви, че може да не предприеме действия преди ноември, за да спре срива, поради което трейдърите започнаха да се тревожат, че валутата да спадне до паритет с долара. 

Няма особени признаци, че сътресенията на пазарите ще отклонят представителите на Федералния резерв от ястребовата реторика. Президентът на Фед в Бостън Сюзън Колинс, както и Лорета Местер от клона на банката в Кливланд заявиха, че е необходимо допълнително затягане на мерките, за да се овладее упорито високата инфлация, а президентът на Фед за Атланта Рафаел Бостик също заяви, че централната банка все още има какво да направи, за да контролира инфлацията.

"Пазарът е включил в оценката си някои увеличения на Фед, но се притесняваме, че може да не сме оценили всички фактори", заяви Лайла Пенс, президент на Pence Wealth Management, по телевизия Bloomberg. "Бяхме изненадани през август, когато инфлацията не се понижи, а се повиши - всички са разтревожени."

Goldman Sachs понижи съотношението на капитала, който разпределя за акции за следващите три месеца, като същевременно запази превес на паричните средства, като заяви, че нарастващата реална доходност и перспективата за рецесия предполагат, че сривът може да продължи.

Негативните настроения се пренасят и на пазарите на енергия и суровини. Суровият петрол West Texas Intermediate се търгуваше на цена от около 77 долара за барел, близо до дъната от януари.