Петролът се насочва към първи тримесечен спад от 2 години

Анализатори твърдят, че предлагането вече изпреварва търсенето и започва да се трупа излишък от петрол

11:00 | 26 септември 2022
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Суровият петрол отново поевтинява, а новият рекорд на долара създава все по-сериозни опасения от рецесия и заплашва търсенето му в световен мащаб, пише Йончан Чин за Bloomberg.

Американският сорт West Texas Intermediate (WTI) спадна под 78 долара за барел и достигна най-ниското ниво в рамките на сесията от януари, а в същото време измерител на Bloomberg за щатския долар достигна исторически рекорд. Американският сорт петрол поевтиня с над 7% през миналатa седмица, което е 4-ти пореден седмичен спад, което е най-дългата негативна серия за тази година.

Суровият петрол се насочва към първия си тримесечен спад от повече от две години насам, тъй като централните банки, сред които и Федералният резерв, повишават агресивно лихвените проценти, което влошава перспективите за търсенето на енергия и намалява апетита на инвеститорите за риск. Затягането на лихвените проценти от страна на Фед допринесе за рекордно поскъпване на щатския долар, което оскъпява стоките в тази валута за чуждестранните купувачи.

Спадът на цените може да накара Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори да обмислят намеса, за да спрат спада – чрез вербална намеса или намаляване на добива. По-рано този месец ОПЕК+ обяви символично съкращаване на доставките и заяви, че членовете ѝ ще наблюдават пазара.

Възходящият натиск върху долара действа унищожително на суровините, заяви Гари Рос, главен изпълнителен директор на Black Gold Investors LLC, на конференция в Сингапур, като посочи възможностите за съкращения на ОПЕК. "Балансът между търсенето и предлагането навакса и с навлизането в четвъртото тримесечие вече трупаме запаси от петрол".

Скъпият долар

Търговците на суров петрол така следят и пътя на тропическата буря Йен, която се очаква да се засили до ураган тази седмица, докато се приближава към континенталната част на Флорида. Понастоящем синоптиците се затрудняват да определят мястото, където тя ще достигне сушата.

Широко наблюдаваните времеви разлики се свиха, което предполага намаляване на напрежението в близко бъдеще. Спредът за незабавна доставка на сорта Брент - разликата между двата най-близки договора - беше 1,06 долара за барел, което е спад от почти 2 долара преди месец.

"На сегашните нива изглежда, че пазарът вече включва в оценката си типичното въздействие на дълбока рецесия", заяви в бележка Australia & New Zealand Banking Group Ltd. "Разпродажбата може да доведе до нова намеса на ОПЕК."