Китай оттегли обещанието да не изпраща войски в Тайван, ако поеме контрол

Официалната промяна в политиката за Тайван е първата, откакто Си дойде на власт, и бе съпътствана от обявяване на засилени редовни патрули край острова

18:02 | 10 август 2022
Обновен: 19:10 | 10 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай оттегли обещанието си да не изпраща войски или администратори в Тайван, ако поеме контрол над острова, показа официален документ в сряда, сигнализиращ за решение на президента Си Дзинпин да предостави по-малка автономия от предложената в миналото, съобщи Bloomberg.

Бялата книга на Китай относно позицията му към самоуправляващия се Тайван следва дни на безпрецедентни китайски военни учения близо до острова, за който Пекин твърди, че е негова територия, в знак на протест срещу посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси миналата седмица.

Китай каза в две предишни бели книги за Тайван, през 1993 г. и 2000 г., че "няма да изпраща войски или административен персонал, който да бъде базиран в Тайван", след като постигне това, което Пекин нарича "обединение".

Този ред, предназначен да гарантира на Тайван, че ще се радва на автономия, след като стане специален административен регион на Китай, не се появи в последната бяла книга.

Управляващата комунистическа партия на Китай предложи Тайван да се върне под управлението ѝ по модела "една държава, две системи", подобно на формулата, по която бившата британска колония Хонконг се върна под китайско управление през 1997 г.

Това би предложило известна автономия на демократично управлявания Тайван, за да запази частично своите социални и политически системи.

Всички основни политически партии в Тайван отхвърлиха предложението „една държава, две системи“ и то не се радва на почти никаква обществена подкрепа според проучванията на общественото мнение. Правителството на Тайван казва, че само хората на острова могат да решават бъдещето си.

Ред в бялата книга от 2000 г., който казва, че „всичко може да бъде договорено“, стига Тайван да приеме, че има само един Китай и че няма да се стреми към независимост, също липсва в последната бяла книга.

Съветът по въпросите на континенталната част на Тайван осъди бялата книга, заявявайки, че е „пълна с лъжи и пренебрегва фактите“ и че Република Китай – официалното име на Тайван – е суверенна държава.

„Само 23-те милиона жители на Тайван имат правото да решават за бъдещето на Тайван и те никога няма да приемат резултат, определен от автократичен режим.“

Актуализираната бяла книга се нарича „Тайванският въпрос и обединението на Китай през новата ера“. „Новата ера“ е термин, често свързван с управлението на Си. Очаква се Си да си осигури безпрецедентен трети мандат на конгреса на Комунистическата партия по-късно тази година.

Тайван живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г., когато победеното правителство на Република Китай бяга на острова, след като комунистическата партия на Мао Дзедун спечели гражданска война.

Край на ученията и начало на редовни патрули

Китайските военни съобщиха, че ученията, проведени около Тайван в отговор на посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, са приключили, като същевременно обещаха да продължат редовните патрули близо до острова.

Народната освободителна армия (PLA) „успешно изпълни всички задачи“, поставени в учения миналата седмица, каза в сряда говорителят на командването на Източния театър старши полковник Ши Йи. Изявлението сложи край на неяснотата относно състоянието на маневрите три дни след изтичането на навигационните предупреждения, предупреждаващи кораби и самолети да избягват шест големи района около острова.

Въпреки това PLA планира „редовно да организира патрули в посока на Тайванския пролив“, каза Ши, добавяйки, че подобни дейности ще се основават на развитието на ситуацията в пролива. Забележката остави отворена възможността за чести китайски военни операции отвъд начертаната от САЩ средна линия, която разделя водния път.

„Мисля, че идеята тук е Китай да поддържа присъствие около главния остров на Тайван“, каза Ридзван Рахмат, главен анализатор на отбраната в Janes. „Подобни съобщения може да са форма на натиск върху Тайван. Те биха могли да провеждат учения с ниско темпо, като морски патрули и операции по издирване и спасяване. Това също са военноморски учения, но не включват бойни стрелби."

Ученията, проведени след посещението на Пелоси, представляват едни от най-провокативните действия на Китай спрямо Тайван от десетилетия. PLA не само изстреля тестово 11 ракети в околните морета – включително четири вероятно изстреляни над Тайпе – но Тайван я обвини, че репетира възможни сценарии за нахлуване.

Изявлението на PLA потвърди това, което корабните фирми и други индустрии, които пренасят хора и стоки в и от Тайван, вече са заключили - че най-сериозните учения са приключили преди дни. От сряда корабите, пътуващи до и от пристанищата на Тайван, до голяма степен възобновиха предварително планираните маршрути.

„Продължителното учение изглежда по-малко интензивно от предишните и собствениците на кораби не изглежда да се страхуват да преминат през засегнатите райони, поне засега“, каза Ема Ли, пазарен анализатор на Китай във Vortexa Ltd., преди изявлението на PLA. „Танкерите и корабите за насипни товари работят както обикновено.“

Китайският президент Си Дзинпин вече използва кризата, за да свие неясно определената буферна зона, която поддържаше мира около Тайван от десетилетия. Повече от 180 китайски бойни самолета са оперирали на изток от средната линия на Тайванския пролив за период от осем дни, приключващ в сряда, което някога би било рядко събитие.

Обещанието за повече патрули вероятно ще подхрани опасенията, че Си ще се стреми да превърне подобни набези в новото статукво. Стратегията оказва по-голям натиск върху президента на САЩ Джо Байдън да изработи отговор, който да насърчава Китай да се оттегли, без да ескалира допълнително напрежението.

„След като бъде увековечено достатъчно дълго и се приеме като новото нормално, тогава Китай получава по-голяма военна оперативна гъвкавост, както и дипломатическа разменна монета“, каза Уен-Ти Сунг, политолог от Програмата за изследване на Тайван към Австралийския национален университет.

В понеделник Байдън изрази увереност, че Китай няма да ескалира допълнително напрежението с Тайван. „Не се притеснявам, но съм загрижен, че маневрират толкова много“, каза той. „Но не мисля, че ще направят нещо повече.“

Си може би се стреми да укрепи стратегическите си печалби, без да прекъсва отношенията си с Байдън, който обсъждаше среща на върха лице в лице между двамата президенти преди пътуването на Пелоси до Тайпе. В петък Китай спря поредица от климатични и военни преговори между двете страни, без да затвори вратата за по-нататъшни преговори на високо ниво.

Отделно в бялата книга на Службата по въпросите на Тайван в Пекин се обвиняват демократично избраните лидери на Тайван за увеличаване на риска от война, като отказват да приемат, че и двете страни принадлежат на един Китай. Пекин традиционно се опитва да накаже ръководството в Тайпе за усилията да спечели подкрепа от Вашингтон.

Тайванският президент Цай Инг-уен отхвърли доклада и неговите планове за обединение като „пожелание“, което пренебрегва реалността. „Тайванският народ иска мир. Ние не сме провокатори, не ескалираме напрежението, но няма да отстъпим по отношение на защитата на суверенитета и националната сигурност“, каза Цай.

Си трябва да демонстрира сила преди конгреса на Комунистическата партия по-късно тази година, на който се очаква да закрепи позициите си на безусловен лидер. Въпреки че противопоставянето на предполагаемата намеса на САЩ може да успокои най-твърдите националисти у дома, то може също така да отвлече вниманието от усилията на Си да стабилизира забавящата се икономика.

„Китай трябва да осигури стабилност преди 20-ия партиен конгрес и затова се опитва да калибрира обхвата и честотата на военните маневри около Тайван“, каза Майкъл Раска, асистент в Училището за международни изследвания на Nanyang Technological University в Сингапур. „Засега те ще намалят тона до патрули, но могат да върнат по-голям военен натиск по всяко време.“