Русия упреква Макрон за нарушаване на дипломатическата тайна

Това не е първият път, в който Елисейският дворец е обвинен в изтичане на стенограми

19:00 | 6 юли 2022
Обновен: 19:09 | 6 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Решението на френския президент Еманюел Макрон да разкрие частни телефонни разговори в документален филм за провалените си усилия да убеди Владимир Путин да не започва война в Украйна предизвика остър упрек от страна на Русия, пише  Bloomberg.

"Винаги водим преговори по такъв начин, че никога не бихме могли да се срамуваме от себе си", заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция във Виетнам в сряда. "Винаги казваме това, което мислим. Но дипломатическата практика не позволява едностранното изтичане на такива записи".

По-рано говорителката на Министерството на външните работи Мария Захарова заяви, че "едва ли си струва да се очаква френската страна да спазва нечия конфиденциалност", по време на токшоу по държавния Първи канал късно в неделя. "Париж даде сигнал на целия свят, че смята за нормално да публикува разговорите между своите лидери и партньори".

Цялата дискусия между Макрон и Путин, състояла се на 20 февруари, четири дни преди руската инвазия в Украйна, беше заснета от екип на телевизия France 2. Тя бе излъчена в документалния филм, излъчен в четвъртък, озаглавен "Един президент, Европа и войната".

По време на разговора Путин се съгласява "по принцип" да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън в Женева. Докато Макрон се подразва, Путин става пренебрежителен и казва, че е във фитнеса и просто иска да играе хокей на лед.

Срещата с Байдън така и не се състоя. Дипломатическият съветник на Макрон е чут да нарича Путин "лъжец".

От Елисейския дворец може би са се надявали, че безпрецедентният достъп до френския президент ще смекчи критиките, че той е твърде мек към Путин, както и ще представи в по-положителна светлина опита му да действа като посредник между Русия и Запада. Вместо това рискува да засили мнението, че той е наивен.

В една от сцените, във влака на връщане от Киев миналия месец, Макрон се мъчи да обясни защо е продължил да говори с руския си колега. "Мислех, че можем да намерим път с Путин чрез доверие и аргументи", казва той.

Това не е първият път, в който Елисейският дворец е обвинен в изтичане на стенограми. През 2020 г. вестник Le Monde публикува размяна на реплики между Макрон и Путин относно опозиционния лидер Алексей Навални.

Въпреки протестите си, руското външно министерство също не се свени да разкрива поверителни дискусии. През ноември Франция и Германия обвиниха Москва, че не спазва дипломатическия протокол, като публикува кореспонденция между Лавров и неговите френски и германски колеги в момент на засилване на кризата около Украйна.