Руските железници отхвърлят твърдението за фалит, казват, че са платили дълга навреме

Банките блокират плащания от руски компании заради санкциите

18:10 | 12 април 2022
Обновен: 19:36 | 12 април 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Руските железници отрекоха, че са във фалит, заявявайки, че са изпълнили всичките си дългови задължения и че парите не са стигнали до кредиторите, тъй като посредници са блокирали плащанията.

Държавната компания, която е изправена пред санкции след инвазията на Русия в Украйна, е пропуснала плащания по четири облигации от началото на войната, тъй като те са заседнали в банковата система поради законови съображения. В понеделник комисията по деривати постанови, че компанията е във фалит поради „неплащане“.

Изявлението на компанията идва в момент, когато руското правителство е изправено пред собствените си проблеми с плащанията по облигации. То наруши условията по две облигации, като направи плащания в рубли, но подобно на руските железници обвинява други за проблема.

В изявлението си във вторник руските железници обявиха, че са направили плащанията навреме, но в резултат на санкциите средствата от тях не са стигнали до сметките на кредиторите. Те също така заявиха, че са подали молба до Органа за финансов надзор на Обединеното кралство за лиценз за обслужване на всичките си дългови задължения и че изпълнението на задълженията за плащане „остава приоритет“.

„Русия и дружества, притежавани от Русия, ще имат затруднения при плащането предвид общите санкции срещу правителството“, каза Джеф Грилс, ръководител на отдел по дългове на развиващи се пазари в Aegon Asset Management, който управлява около 466 милиарда долара. "Така че ситуацията на руските железници не е неочаквана, въпреки усилията им да платят."

Руските железници са първата фирма, обявена във фалит от международни финансови органи, след като санкциите откъснаха руските компании от световните пазари.

Фирми в подобна позиция, като EuroChem, по-рано твърдяха, че пропуснатите плащания не са неизпълнение, тъй като те се дължат „изключително“ на събития извън контрола на емитента.

Златоминьорът Nordgold стана поредната фирма във вторник, която се присъедини към списъка на компаниите със средства, блокирани в разплащателните системи. Плащането на лихви по облигация, издадена чрез ирландското превозно средство, не е извършено поради технически затруднения, каза групата.

Въпреки че решението на комитета за кредитни деривати за руските железници ще предизвика изплащане на суапове за кредитно неизпълнение в понеделник, то няма пряко въздействие върху облигациите.

Това обаче сочи за потенциален правен възел между компанията и кредиторите - включително кредиторът UniCredit SpA, който предостави заем от 585 милиона швейцарски франка (627 милиона долара) миналата година - ако те започнат да търсят начини да възстановят инвестициите си.

Решението на CDDC може да създаде прецедент и за други платежоспособни руски компании, които се опитват да преведат плащания към кредитори, и за руското правителство, което се опита да плати доларов дълг в рубли миналата седмица.

Финансовият министър Антон Силуанов каза пред руски вестник, че официалното неизпълнение ще доведе до правен отговор от страна на правителството. Във вторник Министерството на финансите потвърди, че чуждестранните инвеститори не са получили дължимите плащания поради „непочтени действия на американските банки и правителството на САЩ“.