Инвеститори смятат, че повечето централни банки изостават в борбата с инфлацията

Европейците са по-склонни да избират златото и петрола като защита срещу инфлацията в сравнение с трейдърите в САЩ

10:20 | 22 март 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Международно проучване показва, че според трейдъри от целия свят централните банки изостават от кривата в борбата с инфлацията, а акциите с установена стойност осигуряват най-добрата защита срещу нарастващи цени, предава Bloomberg.

Седмичното проучване на екипа на Markets Live се проведе от 15 до 18 март, популяризирано чрез блога Markets Live, новините на Bloomberg и бюлетина Five Things.

От 886 инвеститори, които участват в седмичното проучване на MLIV, 73% казват, че „всички“ или „повечето“ от паричните власти в развитите пазари не са направили достатъчно, за да овладеят инфлацията. В продължение на над 1 година, общата инфлация в САЩ е над 2%, но въпреки това, Федералният резерв изкупуваше облигации до съвсем скоро и започна цикъла по затягане на паричната  политика едва миналата седмица.  

Още 21% от участниците в проучването са казали, че само „някои“ централни банки изостават от кривата, което може би е признание, че тези в Нова Зеландия и Норвегия отдавна увеличават лихвите без особен ефект.

В Обединеното кралство, основната лихва на Английската централна банка (АЦБ) е на нивата от преди началото на пандемията.

Инфлацията обаче е около 8% и може да надхвърли 10%, което би означавало връщане към епохата на Маргарет Тачър. И все пак, АЦБ продължава да повтаря, че предвижда скромно затягане. Това доведе до по-нататъшно покачване на инфлационните очаквания и принуждава инвеститорите да търсят ефективни средства за застраховка в случай, че тя не успее да предотврати спираловидно покачване на цени.

Игра на стойност

Говорейки за хеджиране, подценените акции или тези с утвърдена стойност бяха най-добрият избор за предпазване на портфейла срещу негативния ефект от покачването на цените. Те събраха 35% от гласовете, а златото и облигациите, свързани с инфлацията останаха далеч назад.

Това предпочитание на утвърдените акции пред останалите може да произтича от предполагаемата способност на компаниите – особено тези със силни марки – да прехвърлят увеличението на разходите на своите клиенти. Облигациите, свързани с инфлацията, също осигуряват ефективна застраховка, но утвърдените акции не принуждават инвеститорите да избират срок.

Въпреки това, предпочитанията за хеджиране срещу инфлацията варират в зависимост от региона. Европейските инвеститори са по-малко склонни да предпочитат подценени акции, отколкото тези в САЩ. Около 24% от респондентите в Европа ги посочиха като най-добрата застраховка, в сравнение с 39% от тези в САЩ и Канада.

Европейците са по-склонни да избират златото и петрола в сравнение с трейдърите в САЩ. Една от причините, поради които подценените акции са по-предпочитани в Северна Америка, е по-високият процент на инвеститорите на дребно там, които са участвали в проучването.

Изоставащият биткойн

Само 4% от участниците казаха, че биткойнът предлага най-добрата застраховка срещу инфлацията, като се нарежда на последно място сред утвърдени акции, злато, облигации, свързани с инфлацията, петрол и неуточнени други активи. Тези, които избраха най-голямата криптовалута, бяха приблизително равномерно разделени между пазарни професионалисти и индивидуални инвеститори.

Резултатите подкопават идеята, че биткойнът се възприема като популярно убежище срещу инфлацията, която подрива реалната стойност на фиатните валути.

Опасения от войната

Не е изненадващо, че конфликтът в Украйна беше основната тревога за инвеститорите. Общо „войната“ и „Украйна“ бяха споменати почти 200 пъти в отговорите на въпроса „Кой смятате, че е най-големият неоценен риск за цените на активите?“, докато Китай, инфлацията и рецесията бяха другите големи притеснения. В предишно проучване през декември инфлацията и Covid бяха основните опасения. Този път, прави впечатление, че вирусът отсъства изцяло.