Пазарите оценяват по-добре рисковете от войната и това ги успокоява

Руските регулатори все още търсят начин да отворят фондовия пазар в страната

11:00 | 21 март 2022
Обновен: 12:55 | 21 март 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвеститорите започват да преоценяват въздействието на войната между Русия и Украйна върху техните стратегии, докато конфликтът навлиза в 4-тата си седмица, пише екип на Bloomberg.

Доларът поскъпна спрямо основни валути, след началото на търговската сесия в Азия, след като през миналата отчете първата седмична загуба от месец насам въпреки че Федералният резерв започна да затяга паричната си политика. Японската йена остава стабилна, след като достигна шестгодишно дъно.

Показателите за волатилност на валути, облигации и акции спаднаха през последните дни, тъй като инвеститорите приветстваха новините, че Китай не подкрепя нахлуването в Украйна на фона на предупрежденията на САЩ да не подкрепят Русия. Междувременно Русия изплати някои дългове в долари миналата седмица. Това беше облекчение за инвеститорите, които се опасяваха, че страната ще използва рубли и по този начин ще предизвика фалит, а Китай обеща да стимулира икономиката си.

В понеделник ще се проведат още разговори за прекратяване на войната, след като Турция заяви, че двете страни са постигнали напредък по ключови точки, но тежките сражения продължиха през уикенда, особено в Мариупол.

През следващите седмици Русия ще трябва да изплати още задължения в чуждестранна валута рискът от неизпълнение остава значителен. Търговията със суверенни облигации в рубли може да бъде възобновена през тази седмица, въпреки че фондовият пазар остава затворен и в понеделник.

„Инвеститорите се фокусират върху цял набор от положителни новини. Сред тях са политическата позиция на Китай за подкрепа на растежа и падащите цени на петрола, както и рекалибрирането на ситуацията в Украйна – това е перфектно съвпадение на факторите за облекчение, и те идват точно навреме“, каза Вишну. Варатан, ръководител на стратегията в Mizuho Bank в Сингапур.

Въпреки че пазарите приветстват всякакви положителни новини, все още няма усещане, че в скоро време инвеститорите ще преминат от страх към алчност.

Ефектът Фед

През миналата седмица бяха проведени няколко заседания на централни банки и сега инвеститорите ще се стремят да анализират глобалните ефекти от първото повишаване на лихвите на Фед от 2018 г., наред с решенията на централните банки в Обединеното кралство и Япония.

Следващият голям въпрос за пазарите е колко още покачвания планира Фед за 2022 г. и какво въздействие ще има това върху икономическите перспективи на САЩ. Поредното обръщане на кривата на доходността по държавните облигации отново увеличава опасенията от рецесията. Тази седмица предстоят изказвания на множество служители на Федералния резерв, както и членове на Английската и Европейската централна банка.

Обвързаните със стоки валути остават в светлината на прожекторите поради високата цена на природните ресурси. Австралия забрани доставките за Русия на алуминиев оксид, ключова съставка за производството на алуминий. Япония, основен вносител на петрол, поиска от Обединените арабски емирства да увеличат износа на суров петрол.

Междувременно руските регулатори все още проучват начини да отворят отново пазара на акции в страната, който е затворен от края на февруари. Банката на Русия ще започне да купува държавни облигации в понеделник в опит да стабилизира пазара.

Индексът на Bloomberg Dollar Spot завърши предходната седмица с понижение от близо 1%, като доларът поевтиня спрямо всички валути на развитите пазари освен една- японската. Йената е изправена пред допълнителни проблеми, след като Централната банка в страната отново се ангажира да поддържа своята разхлабена парична политика.