Турция заяви, че Русия и Украйна са близо до споразумение по "критични" въпроси

Налице е сближаване на позициите на двете страни по важни теми, обяви турският външен министър

13:18 | 20 март 2022
Обновен: 15:16 | 20 март 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

В интервю, публикувано в неделя, външният министър на Турция заяви, че Русия и Украйна са близо до споразумение по "критични" въпроси и че се надява на прекратяване на огъня, ако двете страни не отстъпят от постигнатия до момента напредък, съобщи Reuters.

Руските сили нахлуха в Украйна на 24 февруари. Президентът Владимир Путин нарече действията на Русия "специална операция", целяща да демилитаризира Украйна и да я прочисти от опасни според него националисти. Украйна и Западът твърдят, че Путин е започнал агресивна война по свой избор.

По-рано този месец министрите на външните работи на Русия Сергей Лавров и на Украйна Дмитро Кулеба се срещнаха в турския курортен град Анталия, като на срещата присъства и турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Обсъжданията не доведоха до конкретни резултати.

Но Чавушоглу, който миналата седмица също пътува до Русия и Украйна за разговори с Лавров и Кулеба, заяви пред турския ежедневник Hurriyet, че е налице "сближаване на позициите на двете страни по важни теми, критични теми".

"Можем да кажем, че се надяваме на прекратяване на огъня, ако страните не направят крачка назад от сегашните си позиции", каза той, без да уточнява въпросите.

Говорителят на турския президент Ибрахим Калин, който говори пред телевизия "Ал Джазира", заяви, че двете страни са се сближили по четири ключови въпроса. Той посочи искането на Русия Украйна да се откаже от амбициите си за членство в НАТО, демилитаризацията, това, което Русия нарича "денацификация", и защитата на руския език в Украйна.

Миналата седмица Киев и Москва съобщиха за известен напредък в преговорите за политическа формула, която да гарантира сигурността на Украйна, като същевременно я държи извън НАТО, въпреки че всяка от страните обвини другата в протакане на нещата.

Калин заяви, че до трайно прекратяване на огъня може да се стигне само чрез среща между Путин и украинския президент Володимир Зеленски. Но той каза, че Путин смята, че позициите по "стратегическите въпроси" за Крим и Донбас не са достатъчно близки за среща.

Русия анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 г., а част от източния индустриален регион Донбас беше завзета от подкрепяните от Русия сепаратистки сили през същата година.

Турция, член на НАТО, има обща морска граница с Украйна и Русия в Черно море, поддържа добри отношения и с двете страни и предложи да посредничи между тях.

Тя изрази подкрепа за Украйна, но също така се противопостави на мащабните западни санкции, наложени на Москва заради инвазията.

Макар да поддържа тесни връзки с Русия в областта на енергетиката, отбраната и търговията и да разчита много на руски туристи, Турция продаде безпилотни самолети на Украйна, което разгневи Москва.

Турция също така се противопоставя на руската политика в Сирия и Либия, както и на анексирането на Крим от Москва.

Президентът Тайип Ердоган неведнъж е заявявал, че Турция няма да се откаже от отношенията си с Русия или Украйна, заявявайки, че способността на Анкара да разговаря и с двете страни е предимство.