Китай отчита най-бавния растеж на икономиката от 18 месеца

Властите се борят с три основни проблема едновременно

10:48 | 17 януари 2022
Обновен: 12:50 | 17 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Брутният вътрешен продукт на Китай е нараснал с 4% на годишна база, показват данни от Бюрото за национална статистика, което е повече от прогнозите на икономистите, но по-малко от темпа от 6,5% регистриран за същия период на 2020.

Китайската народна банка понижи и една от основните си лихвени ставки за първи път от април 2020 година.Това е поредната мярка за разхлабване на икономиката през последните месеци, които съвпаднаха със забавяне в имотния сектор и ограничения, които трябва да забавят разпространението на коронавируса.

Данните и промяната в паричната политика показват, че икономиката на Китай продължава да губи импулса си. Тя се възстанови по-бързо от останалите големи икономики от пандемията, но през последните 12 месеца не успява да поддържа предпандемичните си нива на растеж.

Китайската икономика е нараснала с 8,1% за цялата 2021 година, но статистиките са изкривени заради историческия срив в икономическата дейност през 2020, а годишният растеж през всяко тримесечие за миналата година е намалявал. Все пак, увеличението на тримесечна база е достигнало 1,6% спрямо 0,7 на сто за периода юли-септември.  

Нин Дзие, ръководител в NBS, казва, че през 2021 Китай е „поддържал стабилно и непрекъснато възстановяване на икономиката и е запазил водещата си позиция в икономическия растеж и контрол над пандемията в целия свят”.

Той обаче предупреждава, че вътрешната икономика се сблъсква с три проблема едновременно – свиване на търсенето, шок при предлагането и намаляващи очаквания”.

През последните седмици блокадите, които налагат местните власти подчертаха оставащите проблеми в потреблението. Забавянето в цялата страна в изключително важния сектор на недвижимите имоти натежа върху цялостната икономика и накара целия свят да преосмисли състоянието на сектора.

Предизвикателствата за дългосрочен растеж на Китай включват влошаващ се демографски профил. Раждаемостта е намаляла с 12% на годишна база до 10,6 милиона, което е най-ниският регистриран брой бебета, откакто китайската комунистическа партия пое властта през 1949 г. Броят на хората на възраст 60 или по-малко също намаля за първи път, докато общият ръст на населението е едва  480 000 души.

Износът на страната нарасна в резултат на господството на Китай в световната търговия със стоки, но промишленото производство отчете увеличение от едва 4,3% на годишна база, което все пак беше повече от прогнозите на анализаторите.

Инвестициите в имоти се увеличиха с 4,4% през 2021 г., докато инвестициите в дълготрайни активи добавиха 4,9%, въпреки че и двата показателя се забавиха към края на годината. През четвъртото тримесечие инвестициите в имоти спаднаха със 7,7%.

Още един признак за продължаващите опасения сред потребителите продажбите на дребно за декември се увеличиха само 1,7% на годишна база, което е най-бавният темп от 14 месеца.

Миналата година правителството на Китай разкри стремеж към така наречения  общ просперитет, подчертавайки готовността да намали разликата в неравенството за сметка на икономическия растеж.

През 2020 г. Пекин въведе политики, предназначени да намалят задлъжнялостта при своите най-големи строителни компании, което миналата година допринесе за намаляване на ликвидността в сектора, а това засегна продажбите на жилищни площи и строителството.

Растежът се беше забавил осезаемо до третото тримесечие на миналата година, което накара правителството да представи мерки за облекчаване, включително намаляване на коефициента на задължителните резерви за банките.

Миналия месец Китайската народна банка намали основната си лихва по едногодишните заеми за първи път от началото на 2020 г., но само с пет базисни пункта. Той остави непроменен петгодишния показател, използван за ценообразуване на ипотеките.

В понеделник централната банка добави към модела на постепенно облекчаване, като намали лихвения процент по едногодишните заеми с 10 базисни пункта до 2,85%.