Ердоган уволни финансовия си министър, а лирата достигна ново дъно

Лирата загуби над 40% от стойността си спрямо долара тази година, което е най-слабото представяне сред 31 основни валути, проследявани от Bloomberg

09:14 | 2 декември 2021
Обновен: 12:04 | 2 декември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган внезапно смени финансовия си министър на фона на задълбочаващите се разногласия в администрацията заради агресивното понижаване на лихвените проценти, които подкопаха валутата и подхраниха инфлацията, предава Bloomberg.

Лютфи Елван ще напусне след малко повече от 12 месеца на поста  и ще бъде заменен с Нуреддин Небати, според постановление, публикувано в Държавен вестник. 57-годишният Небати е заместник-министър на финансите от 2018 г. и се смята за близък до бившия икономически министър Берат Албайрак, който е зет на Ердоган.

Турската лира, която вече се търгува близо до рекордно ниски нива, отслабна след съобщението заради нарастващата загриженост относно икономическата политика на Ердоган и отстраняването на длъжностни лица, които не са съгласни с неговите приоритети. Скорошните намаления на лихвите на централната банка, които президентът насърчи - в момент, когато инфлацията вече е близо 20% - се отразиха пагубно на турските активи, защото инвеститорите не подкрепят нетрадиционния подход за управление на икономиката.

59-годишният Елван се е противопоставил на тези намаления, казаха със ситуацията. В интервю от 16 ноември, два дни преди централната банка да понижи референтната лихва за трети пореден месец, Елван призова „всяка институция да положи максимални усилия в рамките на собствения си мандат“, за да овладее ръста на цените.

Ден по-късно в парламента Ердоган се нахвърли върху „приятели, които все още защитават“ високите разходи по заемите. „Не мога да вървя по същия път с тези“ хора, заяви той. Снимка, на която Елван единствен в залата не аплодира изказването на президента, се разпространи в социалните мрежи.

Ердоган редовно утвърждава своята неортодоксална мантра, че високите разходи по заеми причиняват инфлация, а не я ограничават.

Преди да стане финансов министър през ноември 2020 г., Елван е председател на парламентарна комисия, която наблюдава законодателството за икономиката и бюджетите на централното правителство. Той има диплома по икономика от университета в Делауеър и е бил министър при трима премиери: Ердоган, Ахмет Давутоглу и Бинали Йълдъръм.

Намаляването на лихвите в Турция се отклонява от глобалната тенденция за затягане на паричната политика, тъй като икономическото възстановяване от пандемията и проблемите с веригите за доставки подклаждат скока на цените. Решението на Турция да намали лихвите по заемите с четири процентни пункта от септември насам изтласка коригираната за инфлацията доходност на държавните облигации още по-надолу под нулата, докато потребителските цени нарастват с 19,9% през октомври.

Лирата загуби над 40% от стойността си спрямо долара тази година, което е най-слабото представяне сред 31 основни валути, проследявани от Bloomberg.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието от десетилетия основава своя изборен успех на бързия икономически растеж, който често е воден от намаляване на разходите по кредитите, което насърчава ръст на кредитирането.

От началото на пандемията, турската икономика отчита свиване, което се отрази и на подкрепата за Ердоган и неговата партия, които също паднаха до най-ниските нива за всички времена, което го накара да удвои усилията си за укрепване на подкрепата сред работническата класа, която е основен негов електорат.