Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Юлиан Войнов: Има риск България да навлезе в дългова спирала

Юлиан Войнов, икономист, Светът е бизнес, 26.10.2020

21:02 | 26 октомври 2020
Автор: Николета Рилска

Заложените дефицити за тази и следващата година (в размер на над 10 милиарда лева) при условие, че бизнесът е в много тежка ситуация, означават, че те буквално ще бъдат прехвърлени към увеличаване на външния дълг. Очакванията на правителството за 2023 г. са дългът да достигне 40 милиарда лева, което ще е около 30% от брутния вътрешен продукт на България към онзи момент, ако прогнозите се оправдаят. Има риск България да навлезе в дългова спирала. Това каза икономистът Юлиан Войнов в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

“Водещият индикатор за прогнозиране на кризи е външният дълг”, отбеляза Войнов. Той посочи, че за страните, които имат развити икономически сектори, този фактор не е чак толкова основен и добави, че западни държави вече са надхвърлили границата от 60% дълг спрямо БВП, заложена в Маастрихтските критерии.

“За недостатъчно развити икономики, каквато е българската, преминаването на границата от 30% вече представлява проблем”, изтъкна икономистът.  

Според него макрорамката на проектобюджета на България за следващата година е прекалено оптимистична. “В тази макрорамка не е отразена възможността за влошаване на икономическата ситуация. Според прогнозата едва ли не след спада през второто тримесечие започва благоприятно развитие на икономиката не само у нас, но и света, което ще изиграе лоша шега на правителство”, обясни Войнов.

Той коментира и мерките за справяне с коронакризата у нас, като посочи, че те не се разпределят правилно.  

“Средствата отиват в групи, които не са чак толкова засегнати от кризата. Частният сектор получава твърде малко ресурси”.

“Самите мерки закъсняха изключително много”, заяви още Войнов. Според него е трябвало да се задействат инициативи по отношение на премахване на корпоративния данък, облекчаване данъците за физическите лица, намаляване на преките данъци към бюджета.

Друга тема, на която икономистът се спря, са предстоящите президентски избори в САЩ. Той не очаква големи промени по отношение на външната търговия и противоборството на страната с Китай в случай, че кандидатът на демократите Джо Байдън спечели изборите.

“Противопоставянето между САЩ и Китай ще продължи, дори Байдън да дойде на власт”.

Икономистът прогнозира външнополитическо и икономическо разединяване между Великобритания и Европейския съюз след окончателното излизане на страната от блока. Той добави, че в някакъв момент ситуацията може да подлежи на промяна, ако Консервативната партия и Борис Джонсън изгубят следващите избори в Кралството, но това е доста далечна перспектива.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.