Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Битката между национализъм и либерализъм в Европа ще зависи от изборите в САЩ

Здравко Попов, философ, дипломат и президент на Института за публична политика, Светът е бизнес, 13.10.2020

21:01 | 13 октомври 2020
Обновен: 22:22 | 13 октомври 2020
Автор: Николета Рилска

Обществото в Европа е разделено между либералната тенденция на европеизма, която е и в основата на проекта Европейски съюз, и съживяващия се през последните години проект на националните държави и възстановяване на суверенитети. Този сблъсък в момента е застинал в очакване на президентските избори в САЩ на 3 ноември. В зависимост от това кой ще влезе в Белия дом, той ще даде тласък на единия или другия вид политики в Европа. Това каза Здравко Попов, философ, дипломат и президент на Института за публична политика, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Попов американското общество е непредвидимо и трудно може да се даде прогноза какво ще се случи на изборите. “Засега и двамата кандидати имат равни шансове за победа”, отбеляза той, имайки се предвид малката разлика в подкрепата към тях.

Според Попов силната страна на кампанията на настоящия американски президент Доналд Тръмп е икономическата програма, докато демократите и Джо Байдън “имат предимство в защита на принципите на демокрацията, на ценностите, дори по отношение на справянето с коронавирусната пандемия”.

“САЩ трябва да бъдат лидера в света - за това няма спор между реубликанци и демократи”.

Дипломатът обясни, че Тръмп иска да постигне лидерство на САЩ с различна от традиционните програми - изтегляйки страната от международните организации, залагаща повече на двустранните отношения. Демократите, по думите на Попов, ще се стремят към споделено лидерство, големи споразумения.

“В зависимост от това кой ще влезе в Белия дом ще видим две различни външни политики”.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.