Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Очаква се бързо формиране на новото правителство в Северна Македония

Николай Кръстев, журналист и международен анализатор, Светът е бизнес, 04.08.2020

21:01 | 4 август 2020
Обновен: 13:00 | 7 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

България и Гърция могат да бъдат локомотивът на Северна Македониа за Европейския съюз (ЕС). Бихме могли да подобрим сътрудничеството си в различни области - икономика, образование, медии, технологии, иновации, прилагайки мека сила и дипломация. Това заяви журналистът и международен анализатор Николай Кръстев в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Две седмици след провеждането на парламентарните избори социалдемократите в Македония успяха да си осигурят допълнителни гласове за съставянето на мнозинство, които ще надхвърлят необходимите 61 гласа".

Журналистът обясни, че в рамките на ВМРО-ДПМНЕ започват особени процеси и битка за лидерския пост. По думите му бившият шеф на специалните служби – Сашо Миялковски, в момента е острието срещу управлението на Християн Мицкоски. Николай Кръстев не изключва да се стигне до разпадането на ВМРО.

"ВМРО говореше, че ще промени договорите с България и Гърция и че не приема постигнатото преди 3 г. Риториката им е антиевропейска, затова няма да получи кредит на доверие от албанските партии, които държат ключа за съставянето на новото правителство", посочи анализаторът.

Кръстев твърди, че до края на август може да видим ново правителство в Македония, базирайки се на информация от достоверен източник.

Искаме разпозанаваем партньор на Югозапад от българската територия.

"Това е Социалдемокатическият сюз, който води прозападна политика и преговори с ЕС и направи всичко възможно за 3 г. да вкара страната в НАТО", подчерта Кръстев.

"Днес Северна Мкедония е различна от тази през 1944 г. или през 1918 г. Невинаги имаме сходни позиции с нея, но трябва да установим по-тясно сътрудничество".

По думит на Николай Кръстев страната винаги е била мултиетническа по своя характер през последните 100-120 г.

По отношение на стандарта там той отбеляза, че средната заплата е около 400 евро. 

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" гледайте тук.