Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Вариантите пред Борис Джонсън намаляват

Юлиан Войнов, финансист, Светът е бизнес, 11.09.2019

21:00 | 11 септември 2019
Юлиан Войнов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Юлиан Войнов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След приемането на закона, забраняващ Brexit без сделка, и отказа за предсрочни парламентарни избори вариантите пред британския премиер Борис Джонсън са доста ограничени. Това каза Юлиан Войнов, финансист, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според финансиста изборът на Джонсън за следващ ход вече се свежда до това да подаде оставка или да не изпълни ангажимента от приетия закон срещу „твърд“ Brexit.

„Този проблем трябва да бъде решен, защото има не само политически, но и чисто икономически измерения, включително утежняване на изключително несигурната обстановка в световен мащаб“.

Като част от икономическите негативи от проточилите се дискусии около Brexit Войнов отбеляза напускащите Кралството компании, прехвърлянето на бизнеси в останалата част на Европейския съюз и еврозоната.

„Сериозният отлив на инвестиции вече се усеща във Великобритания. Според изчисления британският работник е загубил около 800 паунда годишно след референдума от 2016 г. само заради несигурността и намалелите инвестиции“.

Гостът коментира и сигналите за следваща рецесия, подхранвани от глобалната несигурност, търговските войни между САЩ и Китай, както и множеството негативни данни от някои от най-големите европейски и световни икономики.

На фона на увеличаващите се перспективи за следваща криза България трябва да започне подготовката си, независимо от положителните данни у нас, посочи Войнов.