Колко твърд може да бъде „твърдият“ Brexit?

Заплахата от раздяла между Кралството и ЕС без сделка надвисна върху британската икономика

14:30 | 8 септември 2019
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Решителността на британския премиер Борис Джонсън Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) на всяка цена на 31 октомври увеличи възможността за най-твърдата форма на Brexit – тази без споразумение. Без официална сделка към момента на развода Кралството ще изгуби безпроблемния, безмитен достъп до ЕС, най-големия търговски блок. Търговските отношения между Великобритания и ЕС ще се върнат незабавно към правилата, договорени през 1995 г. от членовете на Световната търговска организация, което ще значи установяване на мита върху британския внос в страните от блока, забавяния на границите заради митнически проверки, както и множество други рестрикции върху свободната търговия.

Накратко – Brexit без сделка ще доведе до шок за британската икономика. Сценарият е сравняван с „превключването на кола, движеща се с пълна мощ, от пета на първа скорост“, пише Bloomberg.

Ролята на СТО

Базираната в Женева Световна търговска организация осигурява основни правила за търговията на стоки и услуги. Организацията следи как 164-те страни членки търгуват, като помага при разрешаването на международни търговски спорове. Великобритания вече е част от нея, както ще продължи членството си, независимо от раздялата си с ЕС, което ще значи, че ако при раздялата им няма установено ново споразумение, търговията в Кралството ще бъде обект на правилата на СТО. Някои британски законодатели виждат това като катастрофа за икономиката на Великобритания, докато други смятат, че по този начин страната ще може да постигне по-добри двустранни договорки с други държави.

Съдбата на британския износ към ЕС след Brexit без споразумение

Търговията на стоки и услуги между Великобритания и страните членки на блока вече няма да бъде безпрепятствена и безмитна в случай, че Brexit протече без сделка. Вместо това британските стоки и услуги ще са обект на правилата, договорени от СТО, които ЕС отнася към трети страни. 48-процентен дял от износа на Великобритания е насочен към блока, а промяната в отношенията им може да доведе до разходи, изисквания и проверки, които не съществуват от десетилетия. Налозите може да са различни за различните продукти, обикновено средната ставка на ЕС е 3%.

По отношение на европейския внос в Кралството

Потребителските цени във Великобритания вероятно ще се увеличат за значителна част от европейския износ, включително храни, автомобили и облекла. Британското правителство вече се опита да избегне това увеличение. През март то предложи временен 12-месечен план за отмяна на митата върху 87% от вносните стоки от ЕС и всички останали търговски партньори без тези, които вече са обект на двустранни споразумения.

Въпреки това някои европейски стоки ще станат обект на британски мита, за да може Великобритания да предпази чувствителните си индустрии от чуждестранна конкуренция. Според проектопредложение британските мита върху сериозен набор от европейски стоки ще се увеличат значително от нулеви, включително върху автомобили (около 10%), облекла (около 12%) и порцелан (около 12%).

Съдбата на британския сектор на услугите

Индустриите, свързани с услуги, имат 79-процентен дял в британската икономика и генерират 45% от износа ѝ. Без споразумение за раздяла сектора на услугите в Кралството ще загуби преференциалния си достъп до европейските пазари, като може да стане обект на нови регламенти, от които да бъде силно негативно повлиян.

Промяната носи потенциал да принуди някои компании, базирани във Великобритания, да се преместят в друга европейска държава. Всичко това може да доведе до драстичен спад на износа на услуги в ЕС.

Как още "твърд" Brexit може да засегне британската икономика?

Липсата на транзитни споразумения след Brexit може да наруши снабдяването с лекарства в Кралството, да даде отражения върху цените на имотите и да затрудни пътуванията и достъпа до образование отвъд границите. Заплахата от безредия на границите със страните членки на ЕС може да прерасне в едногодишна рецесия, смята Дан Хенсън от Bloomberg Economist.

„Твърд“ Brexit може също да свие инвестициите с 2% през 2019 г. според Bank of England, като централните банкери очакват допълнителни намаления през 2020 г. Банката също посочи, че Brexit без сделка, в най-лошия сценарий, може да свие брутния вътрешен продукт на Кралството с 8% за година.

Може ли Великобритания да изведе ползи от нови двустранни търговски сделки?

Великобритания може да изгуби приемственост в търговските отношения с повече от 71 държави, които са договорили преференциални споразумения с ЕС, включително Канада, Япония и Китай. Кралството води преговори за запазване на участието си в тези споразумения, като британското правителство е осигурило непрекъсване на сделките с около дузина страни, част от които са Израел, Южна Корея и Швейцария.

Митата на СТО ще влязат в сила за британските стоки и услуги в страни, с които Кралството не успее да продължи споразуменията си, като например Япония и Канада.

Може ли Великобритания да постигне нови търговски сделки?

Напускайки единния пазар на ЕС, Кралството може независимо да постига споразумения със страни, които не са част от него. Американският президент Доналд Тръмп вече заговори за перспективата за постигане на „много голяма търговска сделка“ между двете нации. Миналата година търговският представител на САЩ Робърт Лайтизер разкри планове за договаряне на „амбициозно“ британо-американско споразумение.

Въпреки това всяка финална сделка ще бъде обект на одобрение от Конгреса, като председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси Нанси Пелоси заплаши, че ще блокира договорките, ако Brexit наруши споразумението от 1998 г., което сложи край на конфликта в Северна Ирландия.