Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Северна Македония с покана за ЧИС

Екатерина Захариева, министър на външните работи на Р. България, Светът е бизнес, 03.07.2019

20:20 | 3 юли 2019
Екатерина Захариева, министър на външните работи на Р. България. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Екатерина Захариева, министър на външните работи на Р. България. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Страните от Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) единодушно решиха да поканят за пълноправен 13-ти член Р. Северна Македония. Това каза Екатерина Захариева, министър на външните работи на Р. България, по време на среща на външните министри на страните от организацията, част от която беше излъчена в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

След ратификацията на нашата хартата, Северна Македония ще стане пълноправен член на ЧИС, посочи Захариева.

„Фактът, че има държави, които желаят да се присъединят, показва колко важна за сближаване, изграждане на мостове и подобряване на живота на гражданите на страните членки е тази организация“.

Захариева коментира и българското председателство на ЧИС, което беше поето от Азербайджан, а страната ни предаде на Гърция.

„Приоритетните теми за България по време на председателството ѝ на ЧИС бяха три – околната среда, културата и транспорта, а мотото ѝ - "Море от възможности“.

Министърът посочи и някои от ключовите събития, състояли се по време на българското председателство.

„Факт е, че въпреки различията и предизвикателствата в Черноморския регион, страните от ЧИС успяват да говорят повече за нещата, които ги обединяват, отколкото за тези, които ги разделят“.