Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Летища Бургас и Варна в разгара на капиталови инвестиции

Улрих Хеппе, изп. директор на Фрапорт България, Светът е бизнес, 04.04.2019

21:00 | 4 април 2019
Обновен: 10:27 | 5 юни 2020
Улрих Хеппе, изп. директор на Фрапорт България. Снимка:Bloomberg TV Bulgaria

Тази година ще бъде предизвикателна. През последните 3 години имахме рекордна след рекордна година. 2019 г. ще бъде първата, в която ще видим спад от 8% на трафика. Трябва да не забравяме, че в последните 3 години растяхме с 50%. Сега ще паднем от 5,5 млн. пътници през 2018 г. до 5,1 милиона, което е процес на нормализация. При руския пазар има спад от 23%, при германския очакваме 25%. Това прогнозира за лято 2019 г. за морските летища у нас Улрих Хеппе, изп. директор на Фрапорт България, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Причините са геолополитическите фактори, туризмът и банкрутите на авиокомпании в Германия. Ако туроператорите могат да прехвърлят капацитет към Турция, те биха желали да го направят. Авиокомпаниите също обичат да летят към Турция, защото имат по-дълго използване на флота. Турция, Египет, Тунис се отварят като пазари и това са преки конкуренти на България".

Wizzair ще базира втори самолет във Варна в България и ще откри дестинации до Германия - Кьолн, Хамбург и Берлин, подчерта гостът.

Ако се прехвърлим на друг от топ петте пазара – Русия, Турция играе огромна роля, защото Путин бе спрял всички руски туроператори да ходят в Турция предвид конфликта със сваления руски самолет и сега турският пазар е отворен за руските туроператори, посочи Улрих Хеппе. "Топ класацията е: Германия, Великобритания, Полша, Русия, Чехия. Имаме 40 пазара, но това са петте най-големи. Великобритания ще постигне 15% ръст през тази година. Чехия ще има 13% ръст у нас. Очакваме полският пазар да расте със 7%", допълни той.

Фалитите в авиационен сектор са заради свръхкапацитета, разкри Улрих Хеппе. "За да напълнят самолета, трябва да намалят цените. Цената на петрола се повиши отделно. Това е значителен разход за една компания", отбеляза той.

"България е прекрасна, има пясъчни плажове, има спиращи дъха природни гледки, огромно наследство. Хората имат чувство за хумор и са професионалисти, освен това се възприема като спокойна страна, по-спокойна от Франция, Англия и Турция например".

Летище Варна разполагаше с 6 маршрута през зимата преди 3 години, сега са 16, уточни Улрих Хеппе.

"Авиокомпаниите искат да имат бърза смяна на пътниците, така че трябва така да се организират наземните операции, че хората и багажите и останалите услуги да се експедитивни. Има редица показатели като печалба, разходи и инвестиции, но има и редица оперативни такива".

Сезонността на летището в Бургас е по-силна, стана ясно от думите на изпълнителния директор на Фрапорт България. "Пътниците са 3,3 млн., а Варна има 2,2 млн. през 2018 г. В абсолютни цифри Бургас е по-голямото летище, но зимният трафик във Варна е по-висок. В последните 12 години инвестирахме над 380 млн. лв. - 200 млн. лв. във Варна и 180 млн. лв. в Бургас. Инвестираме по 20 млн. годишно", съобщи той.

"Ремонтираме площадката, където паркират самолетите пред терминалите и на двете летища. Имаме ново осветление. Искаме да разширим терминала в Бургас. Възнамеряваме и да направим 3 нови гейта и 12 нови чек-ин-а и по-голяма система за обработка на багажите и търговска площ и повече повече линии за проверки за сигурност ".

Вижте целия разговор във видео материала.