Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Референдумът в Македония ще премине положително

Mирослав Ризински, Български културен клуб-Скопие, Светът е бизнес, 21.08.2018

21:00 | 21 август 2018
Mирослав Ризински, Български културен клуб-Скопие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Mирослав Ризински, Български културен клуб-Скопие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Референдумът за името на Македония ще премине положително. Това каза Mирослав Ризински от Българския културен клуб-Скопие в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Референдумът има консултативен характер за решението, което ще вземе властта, защото тя трябва да спази клаузите от договора, подписан с Гърция.

„Съгласно договора между Македония и Гърция една от страните може да проведе референдум, което означава, че той е по желание. Договорът влиза в сила с подписването му от институциите от двете страни и неговата ратификация в парламентите. Този референдум има вътрешнополитическа логика и тежест, имайки предвид, че дълго време партията на Груевски настояваше, че решението за името трябва да мине през референдум. Може би тук е логиката и на настоящия премиер на Македония Зоран Заев, за да получи по-голяма подкрепа от гражданите“.

Ризински добави, че проблемът не е в името, а в идеологията на македонизма.

„Тя монополизира целия регион. Защото е налице неприемането на историческия факт, че на територията на Македония (по-широкото понятие, включително и тази част, която е в Гърция) болшинството са били българи. По този начин, приемайки международните договори между България и Гърция, тогава Македония приема, че гражданите се определят като македонци след 1945 г. и нямат никакви претенции за случилото се преди това. /.../ Вижда се, че тези хора, които най-много поддържат тази теза за античния произход на македонците, в дадения момент са проруски ориентирани и няма да се учудя, ако във времето се покаже, че в този процес на антиквизация има и външна намеса – по-скоро от Гърция и Русия. А стратегията им е хвърляне на една тема, която да попречи на Македония да стане членка на НАТО“.

По думите му между България и Македония няма конфликт между гражданите, той се подклаждат отвън и не е ефективен.

Целия разговор вижте във видеото.