Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Българската фирма Аутоматикс разработва хуманоидни роботи до 2029 година

Димитър Карамихалев, основател и управител на Automatix, "Светът е бизнес", 23.05.2024

21:30 | 23 май 2024
Обновен: 21:36 | 23 май 2024
Автор: Галина Маринова

Заложили сме в плановете си след пет години да започнем да разработваме хуманоидни роботи. Хуманоидните роботи, които ще видим в бъдеще, ще присъстват най-вече в индустрията, замествайки хората в опасни производства. Това каза Димитър Карамихалев, основател и управител на Automatix, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Заложили сме в плановете си след пет години да започнем да разработваме хуманоидни роботи.  За такива проекти, обаче, се изисква сериозна инвестиция. Ние не произвеждаме продукт, който е серийно производство, а услуга и много трудно може да се скалира от някакъв тип инвестиция, така че в момента разчитаме на собствените си сили и се справяме добре". 

Хуманоидните роботи, които ще видим в бъдеще, ще присъстват най-вече в индустрията, каза гостът. "Знаем, че има много производствени дейности, които крият сериозни опасности за хората - среда с отровни газове, опасни машини. Те могат да помогнат там, като човекът да отстъпи от тези работни места и да се заеме с по-креативни дейности, които (вярвам) изкуственият интелект скоро няма да замести".  

Компанията не просто предлага индустриални роботи, а предоставя цялостни решения за индустрията - с цялата екипировка, нужна на робота, за да функционира в производството, обясни гостът. "Това са т.нар. хващачи, камери индустриални, конвейрни системи и огромен набор от сензори. Работим по задание на клиента, който пристига при нас със своите нужди и проблеми, а ние ги решаваме, като предлагаме идейна концепция. Намираме решение, за да се вдигне производителността и ефективността на производството и на крайния продукт".

Един японски индустриален робот струва между 35 и 40 000 евро, като плюсът е, че той може да работи денонощно, обясни събеседникът. Но най-големият "плюс" при роботизацията е в повишаването на безопасността, особено на производствени дейности, при които има повтаряемост, монотонност и в същото време работа с тежки детайли или опасни машини. 

Компанията, която е само на две години и половина, вече има зад гърба си множество сериозни проекти за чужбина на световно ниво, а освен това е изработила и първия български колаборативен робот, като поръчка за шведска енергийна компания, каза Димитър Карамихалев. "В екипа работят пет човека".

За разликата между индустриален и колаборативен робот гостът обясни, че индустриалните роботи се считат вече за стандартни и сме свикнали да ги виждаме в автомобилните заводи в света. Те трябва да са оградени в клетки и стандартите за безопасна работа с тях са много високи. 

"През последните 10 години, с навлизането на колаборативния робот, той позволява съвместна работа между човека и машината. Той е екипиран със сложни сензори. При допир на човек този робот автоматично спира и така не може да нарани човека и няма нужда от заграждения и клетки. Така се спестява пространство в предприятието". 

Колаборативният робот е следващото ниво, което ще виждаме в предприятията на бъдещето, въпреки че все още има своите недостатъци - по-ниска товароносимост - до 30 кг., но с времето този недостатък ще отпадне. "Силно вярвам, че бъдещето е на колаборативните роботи и, че индустриалните роботи ще останат в миналото", сподели Карамихалев.

"В момента се разширяваме. Местим се в по-голяма сграда, която е десет пъти по-голяма от мястото, на което се намираме в момента".

Как се ражда идеята за създаването на Automatix?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате  тук.