Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Независимо кой надделее в битката за AI продукти, Nvidia остава големият победител

Любомир Леков, инвеститор, предприемач и основател на Investor.bg, в "Светът е бизнес" 17.05.2024 г.

21:00 | 17 май 2024
Автор: Георги Месробович

Обикновено високите лихви пречат на ръстовете при акциите, но в момента пазарът е задвижен от вълнението около изкуствения интелект. В надпреварата за изкуствения интелект и различните продукти на негова база, OpenAI с ChatGPT изглежда фаворитът в момента, но не бива да бъдат подценявани конкуренти като Alphabet. Независимо кой напредне или изостане в надпреварата за софтуер и устройства на база ИИ, то големият победител остава Nvidia, тъй като е основният снабдител на чипове в сектора, това коментира Любомир Леков, инвеститор, предприемач и основател на Investor.bg, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Тази седмица излязоха инфлационни данни в САЩ, показвайки леко подобрение, въпреки че стойността ѝ е около 3,5% и се различава далеч от целта на Фед от 2%, каза Леков. Той допълни, че целта на централната банка изглежда непостижима вече, особено с големите харчове на правителството. Данните веднага се отразиха на пазарите, като се видя спад в цените на облигациите, а пазара на акции предпочита ниски лихви, но очакваните в началото на годината 6 понижения, няма да се случат, като е най-вероятно да видим само един подобен ход. Въпросът е дали Фед ще го предприеме преди или след президентските избори в страната.

Пазарът на акции отбелязва 12% ръст от началото на годината, а S&P 500 достига нови рекордни върхове. Гостът обясни, че много хора биха се възползвали от корекция, тъй като в момента има огромно количество свободни пари, които са насочени в краткосрочни облигации. След като лихвите паднат тези капитали ще търсят нов дом. Гостът допълни, че обикновено високите лихви пречат на ръстовете при акциите, но в момента пазарът е задвижен от вълнението около изкуствения интелект.

Наложените нови и увеличените стари мита от президента Джо Байдън към Китай, ако бъдат приети, то най-вероятно ще се отрази благоприятно на американските компании. Но е интересно да се види Tesla, която въпреки че е компания от САЩ, то тя се позиционира изключително добре в Китай, развивайки все повече дейност там.

Автомобилите на Tesla са оборудвани с камери, които следят шофирането и събират данни на база, на които компанията обучава изкуствения интелект при автономното управление. Гостът обясни, че Tesla има системи да откроява най-добрите шофьори, върху които ще обучава моделът си.

Европа изглежда изостава от САЩ по отношение капиталовите си пазари.

„В Европа модела никога не е бил за стимулиране на капиталовия пазар, по-важни са служителите на една компания, отколкото акционерите, докато в САЩ е напълно обратното. Факт е, че в момента в САЩ всички работят по големите езикови модели, докато в Европа се изчаква. В момента САЩ изпреварва още повече Европа и това че са евтини акциите в Европа P/E (price to earnings) им е ниско си има основание – липсата на растеж. За съжаление това е ситуацията в момента и не виждам какво може да се промени и дори очаквам разликата да продължава да се увеличава.“

В надпреварата за изкуствения интелект и различните продукти на негова база, гостът обясни, че OpenAI с ChatGPT изглежда фаворитът в момента, но не бива да бъдат подценявани конкуренти като Alphabet. Също така в сектора може да се увеличи многократно броя на играчите и „победителят“ да бъде непозната до този момент компания. Гостът допълни, че независимо кой напредне или изостане в надпреварата за продукти на база ИИ, то големият победител остава Nvidia, тъй като е основният снабдител на чипове в сектора.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.