Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България не се готви за доставката на самолетите и останалото оборудване от САЩ

Йордан Божилов, директор на "Софийски форум за сигурност", в „Светът е бизнес”, 17.08.2022

21:03 | 17 август 2022
Обновен: 21:46 | 17 август 2022
Автор: Зорница Крушарска

България няма алтернатива, освен да обнови армията си. Сигурност се гради с години, а закупуването на едно средство не означава, че веднага ще можем да го използваме. За страната ни би било вариант – ако се вземе политическо решение, да се подпомогне украинската армия със стара съветска техника, с която разполагаме, а на тази основа бихме могли да получим модерни системи. Така направиха чехите и поляците, както и нашите съседи от Северна Македония. Това каза Йордан Божилов, директор на "Софийски форум за сигурност", в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

България започна модернизация на военновъздушните сили, сключвайки договор със Съединените щати за закупуването на осем супер модерни самолета. Бяхме договорили още един пакет за осем самолета, но поради политическите неразбирателства и криза на този етап не виждаме продължаване на модернизацията.

„Това, което повече ме притеснява е, че са създадени условия даже и като дойдат тези самолети, да няма къде да бъдат складирани”.

През 2020 година са сключени договори с фирми за около 200 млн. лева и, за съжаление, нищо не е започнато да се строи. Притеснява ме, че фирмите вече искат индексации на цените по договорите, а от догодина ще започнем да получаваме някои от системите. Трябваше вече да има работа по специализираните сгради, по складове и т.н., каза Божилов.

Другият основен проблем освен лошия ход на модернизация, това е липсата на мотивация и липсата на достатъчно млади хора, които да влизат в армията.

По отношение на ситуацията около АЕЦ „Запорожие” – която е най-голямата в Европа, събеседникът посочи, че положението наистина е притеснително, защото една авария би имала сериозни последици. Реакторите имат солидна защита и не всяко попадение на снаряд би предизвикало авария, да не говорим за авария от чернобилски тип с радиоактивно замърсяване. Това обаче не трябва да ни успокоява в никакъв случай, защото една по-голяма ракета или попадение в централата може да предизвика сериозна авария. Не само това е проблемът със сигурността на централата. Хората, които работят там, са украинци, в момента те са под контрола на Русия и са изморени, демотивирани, което също крие определен риск. Ситуацията засега не намира решение. Има готовност от международни екипи да отидат, да проверят и да посредничат за намиране на нормално решение, така че да се избегнат потенциални рискове, обясни Божилов.

Русия се опитва да включи електроенергията, която се произвежда там, в руската електроразпределителна мрежа и тази енергия да отива не към украинските градове и села, а към руските, включително и Крим. Русия ще се опита да играе и с газа, така че зимата украинците да останат и без газ. Според концепциите в руските среди, ако украинските граждани останат без ток и газ, то те самите биха положили усилия и натиск върху управлението да се прекратят военните действия. Ще се търси начин и да се раздели Европа. Русия вече използва това през газовите доставки, през различни неправителствени организации и политически партии, които се опитват да действат на териториите на всички европейски държави, така че да се разпадне единството в ЕС и НАТО.

По думите на събеседника войната навлиза във фаза на статичност. Виждаме, че руската армия не може да напредва със сериозни темпове, но не виждаме и сигнали от руското управление, че може да седне на масата на преговорите, което е валидно и за украинската страна.

„Украйна заявява, че ще продължи да отбранява териториите си и ще си ги отвоюва обратно”.

Според Божилов конфликтът се превръща в замразен и въпросът е коя страна ще намери повече основание и сили да принуди другата да капитулира.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” вижте тук.