Investbook - архив

Безусловен базов доход, минаващ през криптиране на парите в световен мащаб

Любомир Станков, предприемач, Investbook, 03.10.2017

20:39 | 3 октомври 2017
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Идеите за въвеждане на безусловен базов доход са две. Първата е през ДДС, което се вдига, като в последствие приходите от него се раздават. Това обаче е система, която бърка в потреблението. Има обаче още една, която бърка в спестяването и е толкова радикална, че може да промени цялата световна финансова система.

Това каза в предаването Investbook c водещ Димитър Вучев предприемачът Любомир Станков. Неговият проект за безусловен базов доход, който той представи в студиото, е финалист в Европейското състезание за социални иновации.

Каква е идеята на госта в предаването – хартиените пари да бъдат емитирани в криптовалута чрез блокчейн технология, като фактически инфлацията се дигитализира, като се вкара в рамките на 3,65% годишно. Тази инфлация в последствие съответно ще се материализира, като се раздава на гражданите.

Ако сумата, получена от тази инфлация, се изтегля всеки ден и се раздели на всеки един човек по света, то се получават $6 дневен безусловен базов доход“, посочи Станков.

Как би функционирало обществото при подобен сценарий, при който парите фактически губят свойството си да натрупват стойност? Как може да бъде въведена реално тази смела и неортодоксална, но разполагаща с огромен потенциал идея?

Вижте във видеото!