В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Добър сезон на отчетите ще даде основания за нов положителен цикъл на пазарите

Асен Стойчев, директор "Частно банкиране" във Fibank, "В развитие", 15.10.2021

15:40 | 15 октомври 2021
Обновен: 14:36 | 16 октомври 2021
Автор: Веселин Николов

Очакванията на инвеститорите са потиснати от непрекъснатите прогнози за спад в печалбите. Това дава възможност резултатите за последното тримесечие да донесат сериозни изненади с положителен знак. Това ще създаде по-добри условия за централните банки да повишат лихвите. Това каза Асен Стойчев, директор "Частно банкиране" във Fibank; в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

 "Към момента данните показват, че средният резултат ще е около 11% над заложените прогнози за последното тримесечие. Това е над два път повече спрямо прогнозите на анализаторите", каза Стойчев. Според него в момента има корекция на пазарите, които ще останат волатилни до края на месеца и най-късно до края на ноември. Ситуацията обаче ще се стабилизира до края на годината. 

Инвеститорите избягват пазара на технологичния сектор, докато пазарите на енергийните и финансовите компании компании се представя много добре. "Смятам, че отварянето на икономиката предстои и ще има ръст на сектора на услугите".

Според Стойчев опасенията от стагфлация са преувеличени и няма никакви индикации за подобен процес. "Да, инфлацията е над тренда, но данните за БВП са много над нивата средните за последните 10-тина години. Изобщо не може да става дума за стагфлация. Единствено анализите на големите банки в САЩ са причините това да се обсъжда, които са породени от прогнозите за намаляване на ръста от началото на годината. Те обаче бяха заложени на твърде високи нива". 

Фед обаче няма да може да повиши сериозни лихвеният процент в САЩ, като според Стойчев максимумът ще е 1%. Причината, е че дълга на САЩ е над 100% от БВП, а повишаването на лихвите би го оскъпило още повече. 

Целият разговор гледайте във видеото.