В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

В търсене на формулата за новото правителство: какви бяха темите на седмицата

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, “В развитие“, 26.07.2021 г.

13:45 | 26 юли 2021
Автор: Георги Карамфилов

Конституирането на 46-тото Народно събрание беше един от основните акценти на изминалата седмица. Полагането на клетва и повторното избиране на Ива Митева от Има такъв народ беше съпроводено от светкавичното започване на консултации между партиите, които могат да вземат участие във формирането на бъдещото управление. Разбира се, партия ГЕРБ не взе участие в тези разговори, най-малкото защото не беше поканена. Това обобщи Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването “В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Стартът на новия парламент може да бъде приет като дежа вю, защото до голяма степен нещата се повториха. Парламентарните групи не губиха време и още на второто пленарно заседание дискусиите преминаха в разгорещен спор. Темата на дебата бе формирането на временна комисия, която да разследва събитията на плажа Росенец, които бяха основен катализатор за антиправителствените протести през изминалата година. Създаването на временна комисия, която да разследва случаите на полицейско насилие по време на протестите също бе сред критичните точки по време на пленарните заседания. Въпросът за комисия по ревизия на последните 4 години от управлението на партия ГЕРБ също беше повдигнат.

Бойчо Попов постави и акцент върху изказването на президента на републиката Румен Радев, който по време на визитата си във Велико Търново спомена, че може и да не бърза с връчването на мандата. В конституцията няма записан срок, който да го определя кога да бъде връчен мандата. Една негова фраза гласи, че “България не може да си позволи да пилеем повече историческо време”. Въпреки това, президентът започна консултации с партиите, които започнаха такива и помежду си. В свое изявление представители на Има такъв народ натъртиха на факта, че те не търсят коалиционни партньори и нямат намерение да създават коалиция. Лидерите на по-малките партии в парламента също излязоха със становище, в което казаха, че те не искат министерски постове за техни представители, но настояват на подписване на писмено споразумение за управлението на страната и приоритетите, които правителството ще има, като това споразумение трябва да бъде подписани лично от Слави Трифонов - лидер на Има такъв народ.  

Друг акцент от изминалата седмица, който главният редактор на Investor.bg постави, е актуализацията на бюджета. Един от синдикатите в Тристранното партньорство - КНСБ, излезе със съобщение, че са подкрепи плана за актуализация по начина, по който е формулиран в момента. Припомняме, че идеята на актуализацията на преизпълнението на приходите е парите да отидат за допълнителни разходи, които могат да изникнат, особено такива свързани с борбата с ковид пандемията. Очаква се през есента България да бъде ударена от четвърта вълна и за да понесем този икономически и здравен удар, се налага да бъдат предвидени и допълнителни разходи.

Друга много дискутирана част от актуализацията на бюджета е преизчисляването на пенсиите. От КНСБ предупредиха, че трябва да се прави разлика между увеличаване на пенсиите и преизчисляване на пенсиите. През изминалата седмица служебният министър на труда и социалната политика заяви, че всички пенсионери ще бъдат обхванати от реформата, като се очаква пенсиите да се вдигнат с около 64 лв., а осигурителният стаж да стигне до 1.35%. 

Третата най-важна новина от изминалата седмица е сблъсъкът между болница “Пирогов” и служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Уволнението на Асен Балтов - директор на болница “Пирогов” - предизвика сериозни протести на лекари и медицински сестри, които работят в здравното заведение. На 22.07 на протест пред сградата на президентската администрация на "Дондуков 2" излязоха над 100 медици от „Пирогов“ с призив да не се правят кадрови смени и да няма сътресения при всяка смяна на властта. Тогава те поискаха оставката на управителя на Здравната каса и публично извинение от служебния министър на здравеопазването. До оставка на управителя на НЗОК не се стигна.

Причината за премахването на Асен Балтов като ръководител на “Пирогов” бяха данните, дошли от проверка на НЗОК, който разкриха, че болницата е усвоила близо 1 млн. лв. чрез фиктивна дейност по клинични пътеки. По думите на Стойчо Кацаров, реформата в здравната система не може да чака повече, защото към момента финансирането на болниците става централизирано чрез субсидии от държавата, парите се преразпределят предварително и то по предварителни уговорени критерии, а сумите по клинични пътеки се плащат също предварително, което отваря възможност за тяхното усвояване.  

Повече по темите от седмицата може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.