В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

София е на 165-о място в класацията на Mercer за най-скъпите градове за живеене

Слагин Паракатил, директор и старши консултант в Mercer, "В развитие", 24.06.2021

15:34 | 24 юни 2021
Обновен: 15:34 | 24 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Според класацията на Mercer за най-скъпите градове за живеене след Covid-19, София застава на 165-о място, като миналата година е била на 180-о. С няколко позиции преди нас, тоест малко по-скъпи за живот, са Вaршава, Белград и Букурещ. Това коментираха Слагин Паракатил, директор и старши консултант в Mercer и Вероника Денизова, водещ на предаването „В развитие“.

„Представянето на София е доста стабилно спрямо последните години, въпреки че има промяна в класирането. От гледна точка на цени мястото на София е стабилно. Промяната се дължи на оскъпяването на българската валута спрямо щатския долар. Тази тенденция виждаме и у повечето градове в еврозоната. София е един достъпен град“, коментира той.

Класацията включва общо 209 градове по света, а начело застава Ашхабат, Туркменистан. През 2020г. Ашхабат бе на второ място в класацията, така че не е изненада, че сега е на челна позиция, измествайки Хонг Конг. Бейрут от друга страна прави голям скок от 45-то миналата година, до 3-то място в тазгодишната класация. Според директорът на Mercer Слагин Паракатил тези скокове в позициите са напълно очаквани.

„При Ашхабат имаше сериозна инфлация и недостиг на валута и тези два фактора се отразиха и на цените на различни стоки. По отношение на Бейрут за съжаление политическата и икономическата нестабилност последните години доведе до много трудности, а пандемията също даде своето отражение - там имаше недостиг на продукти. Накрая експлозията, която се случи на пристанището в Бейрут миналата година, също се отрази и то доста сериозно.“

По думите му в момента ефектът на инфлацията не е много голям. Ако сравняваме март миналата година и март тази година – класацията е относително стабилна.

Основен фактор в привлекателността на градовете са разходите за живот, но това не е единственият критерий, казва той.

„Разходите за живот са важни и понякога са решаващ фактор, но има много други фактори. Такива например са данъчното облагане, какво е качеството на живот в този град и достъпността. Всички тези фактори добавят стойност и увеличават превлекателността на града“, добави той.

Друг основен фактор е това дали има достатъчно здравни заведения в региона и колко добре е развита медицината на даденото място.

„По този критерий европейските градове поддържат много висок стандарт, но трябва да отчетем и дали една локация, като Виена или Цюрих например, не е прекалено скъпа. Тогава идва въпросът дали не е по-разумно да се инвестира в друга локация, която има по-малки разходи, но пък качеството на живот е по-ниско.“

Според Слагин Паракатил е важно да има комбинция от нормални данъци, качество на живот, климат, разходи за живеене и достъп до съответните ключови специалисти.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването В развитие“ може да гледате тук.