В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Експерт: Лихвите по кредитите се понижават леко през второто тримесечие

Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и управител на MoitePari.bg, В развитие, 07.08.2020

14:05 | 7 август 2020
Обновен: 14:36 | 7 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

През второто тримесечие по време на изолацията много домакинства свиха драстично разходите си, което неимоверно доведе до намаляване на икономическата активност и избираемите разходи. Банките, от своя страна, са реализирали провизии за бъдещи загуби в размер на 379 млн. лв. Това е причината за намялаване на печалбите им, коментира Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и управител на MoitePari.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Депозитите на домакинствата са се увеличили и са достигнали почти 59 млрд. лв., фирмените спестявания също са нараснали.

"Като цяло богатството на хората расте от повишаващите се приходи през годините и показва, че те държат прекалено много спестявания в банки, без да ги инвестират в друг вид инструменти, които носят по-висока доходност в перспектива".

Според Василев хората трябва да се ограмотяват, за да диверсифицират спестяванията си – той препоръчва част от тях да са в акции, облигации, взамни фондове, или имоти, въпреки че към последните подхожда резервирано в настоящата ситуация.

По думите на госта банките са добре надзиравани и капитализирани, като клиентите могат да си избират срочни депозити в неголемите банки за получаване на малко по-висока доходност.

От отсрочване на кредитите до края на годината са се възползвали около 85 хил. физически лица, а размерът на отсрочените кредити е 1,9 млрд. лв.

По темата за безлихвени заеми, гарантирани от Българската банка за развитие, гостът посочи, че част от хората използват тези заеми да рефинансират и консолидират по-скъпи задължения, като ефектът за тях ще бъдат по-облекечените лихвени плащания.

"Не забелязваме увеличение на лихвите по кредитите по никакъв начин. БНБ иска банките да не трупат загуби. Ще има по-избирателно финансиране, по-рискови клиенти и сегменти ще поучат по-високи оферти за лихви".

"Спадът на приходите от лихви е свързан с обемите кредитиране през второто тримесечие спрямо първото, които са останали същите – банките са дали по-малко нови кредити. Конкуренцията води към леко понижение на лихвите през второто тримесечие", отбеляза Деян Василев.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.