В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Безплатното саниране ни вкарва в дългова спирала

В развитие, 22.04.2016

20:29 | 22 април 2016
Обновен: 20:29 | 22 април 2016
Автор: Кирил Петков
Румен Гълъбинов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Румен Гълъбинов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България рискува да стане държавата с най-бързо растящ външен дълг в Европа. Това каза икономистът Румен Гълъбинов в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. 

Безплатното саниране не е безплатно, каза Гълъбинов. "То става с един милион евро, които според информацията от миналата година трябваше, поне половината от тях, да бъдат от еврофондове, но се оказа, че не е така и не могат да бъдат покрити по нито една оперативна програма. Този един милиард лева ще трябва да се финансира от държавния бюджет, а очевидно той не може да го финансира изцяло със свои средства и преди два дни Народното събрание гласува нов заем от 150 млн. евро външен заем, за да се осигури ресурс на Българската банка за развитие, която да започне да плаща по изпълнените проекти за саниране". 

"Вече сме влезли в дългова спирала. Беше гласуван голям дълг от 16 млрд. лева за три години – 2015, 2016 и 2017 година. Но този 1 млрд. не влиза в тези 16 млрд. Той е екстра, добавка. Да не се окаже, че в стремежа си да изпълняваме такива проекти, финансирайки ги с външни дългове, далеч да надскочим прогнозата, която сме направили за държавен дълг". 

По думите на икономиста ние не плащаме с евро и "нищо че имаме валутен борд, и за нас от съществено значение да пазим валутния си резерв, а ако харчим външни заеми за вътрешни програми, има опасност за валутния ни резерв".

Чуйте целия коментар: