В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

БАБЕП: Подкрепата за малките фирми вероятно няма да е ефективна

Ивайло Здравков, председател Българска асоциация на бенефициентите по европейски програми, В развитие, 22.05.2020

12:55 | 22 май 2020
Обновен: 09:02 | 5 юни 2020

Част от предвидените 173 млн. лв. (бел. р. идващи от програма "Иновации и конкурентоспособност") за подпомагане българските микро- и малки предприятия в контекса на коронакризата все още не са дадени, но предстои да бъдат разпределени за подобряване ликвидността на предприятията. Не се знае какъв ще бъде ефектът от тези средства, но вероятно няма да има такъв. Това мнение изрази Ивайло Здравков, председател на Българска асоциация на бенефициентите по европейски програми (БАБЕП), в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Той припомни, че фирмите получават финансиране от 3 до 10 хил. лв. Тези компании обаче, подчерта гостът, трябва да са платили своите данъци, въпреки че има удължаване на това плащане. Това е допълнителен разход, за да кандидатстват по програмата, посочи Здравков.

По думите на госта интересът е голям, когато се раздават средства по този начин. Той уточни, че това са целеви средства - за суровини, заплати.

"Те няма как да бъдан изразходени за друго. Може би 60-70% от тях обаче ще отидат в държавата", допълни председателят на БАБЕП.

Здравков отбеляза, че в първите 10 минути от отварянето на процедурата е имало около 37 хил. души в системата, а към днешна дата подадените проекти са над 20 хил.

Ивайло Здравков каза, че е възникнал дебат относно критерия за определяне на това кои фирми имат потенциал да бъдат подпомогнати и съобразно това кога е настъпило затруднението за съответната фирма - преди или след пандемията.

Гостът обясни, че се очаква и друга аналогична помощ, като тя вероятно ще бъде за отделни сектори. Но компаниите имат различни нужди от целите, които се обявяват в програмите, изтъкна той.

Здравков се застъпи за идеята компаниите да внедрят дигитални технологии в бизнеса си предвид важността им в бъдеще.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.