В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Доларът поскъпва, а цената на златото достига 7-годишен връх

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 19.02.2020

20:27 | 19 февруари 2020
Мартин Митренцев, форекс анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Митренцев, форекс анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Днес търговията се различава много от вчерашната. Апетитът за риск се завърна на Wall Street и има нови рекорди при S&P 500 и NASDAQ. Сред причините за тези ръстове е ограничаването на разпространението на коронавируса в Китай. Това каза Мартин Митренцев, форекс анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

"Също така видяхме и положителни данни относно разрешителните за строеж в САЩ, което е индикатор за търсенето на жилища. Индексът за цените на производителите, който е индикатор за инфлацията, също се покачва. Това се отразява положително на фондовите пазари и долара".

Той коментира, че протоколът от последното заседание на Фед ще е изключително важен.

"Напоследък доларът повишава стойността си спрямо почти всички конкурентни валути, най-вече спрямо еврото, тъй като се очаква много централни банки да разхлабят паричната си политика, за да подпомогнат икономиката предвид забавянето от коронавируса".

По думите му сред причините доларът да е на стабилно ниво спрямо всички конкурентни валути е, че няма сигнали Фед да планира разхлабване на паричната си политика.

Митренцев коментира, че златото е на 7-годишен връх.

„Обикновено ръстовете при златото са корелирани със спад при долара. В момента виждаме ръстове при долара и ръстове при златото. Причината е, че много хедж фондове правят диверсификация на инвеститорското портфолио предвид намаляването на основния лихвен процент и повишените стимули '.