В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Финансист: Нереформираната здравна система у нас пречи на икономическото развитие

Юлиан Войнов, финансист, В развитие, 03.12.2019

15:12 | 3 декември 2019
Юлиан Войнов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Юлиан Войнов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България има няколко основни проблемни сфери, които се нуждаят от решения на национално ниво. Точно в тези болни сфери на българската икономика обаче не виждаме почти никакви реформи. Това каза финансистът Юлиан Войнов в предаването „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова.

Сред най-проблемите сфери у нас Войнов изтъкна тази на здравеопазването. Той отбеляза, че според скорошен доклад на Европейската комисия страната ни се нарежда на последно място сред страните членки на блока по отношение на здравеопазването.

„Проблемите са много сериозни, трябва да се работи много надълбоко... Нереформираната здравна система пречи на икономическото развитие на страната“.

Войнов коментира и повишаването на кредитния рейтинг на България от международната агенция S&P Global Ratings. Той отбеляза, че основни фактори за това са добрата фискална позиция на страната, липсата на сериозни макроикономически баланси, както и перспективата за членство в еврозоната.

„Не може да се каже обаче, че кредитнитр рейтинги имат толкова сериозна тежест, както преди Голямата рецесия“.

Войнов отбеляза още, че въпреки множеството направени крачки за присъединяването на България към механизма ERM II, основното решение за приемането на страната ни във валутния блок остава въпрос на постигането на консенсус между неговите страни членки и Европейската централна банка.