Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Калфин: Нужно е цялостно преразглеждане на социалната политика

Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и социален министър, Бизнес старт, 03.12.2019

11:02 | 3 декември 2019
Обновен: 11:04 | 3 декември 2019

Социалното министерство е едно от министерствата, които имат нужда от значителни реформи. Има много неща, които трябва да се променят в социалната политика. Това каза Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и социален министър, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Нужна е промяна в начина на оценка на хората с увреждания, което да доведе до тяхното по-добро интегриране. Това трябва да се направи съвместно с Министерството на здравеопазването".

Той заяви, че друга голяма тема е свързана с енергийната бедност. По думите му трябва да има ясни критерии как ще се определят енергийно бедните хора и по какъв начин ще получават помощи.

Калфин заяви, че трябва да се преразгледа наново социалната политика.

„Социалната политика трябва да подпомага хората с най-ниски възможности и те да имат временно или постоянно достъп до нормална социализация. През годините се правят промени за една или друга група, което създава много неравенства“.

Калфин обясни, че обществото не трябва да гледа на социалната политика като на нещо, което държавата трябва да дава на всеки, а като солидарно усилие да се помогне на хората в нужда.

Той говори и за оставката на социалния министър Бисер Петков. Според него проблем в комуникацията не може да бъде адекватна причина за оставката на Петков. 

Вижте целия разговор във видеото.