В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Пазарите започват седмицата със смесени настроения заради колебания на търговския фронт

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на сайта на bloombergtv.bg, В развитие, 19.11.2019

13:38 | 19 ноември 2019
Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на сайта на bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на сайта на bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Настроенията на пазарите в началото на тази седмица са смесени. Вчерашната сесия бе положителна за азиатските борси, днес обаче не намират единна посока. От друга страна, Европа вчера отвори на червена територия, а днес - е на плюс. Щатските пазари достигат рекорди - късно снощи Dow Jones завоюва нов исторически връх. Пазарните нагласи се ръководят от случващото се на търговския фронт, където в момента настроенията са "две напред, едно назад" заради съмнения в Китай за бързо стигане до търговско споразумение, коментира д-р Магдалена Иванова, главен редактор на сайта на bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Петрол

По повод движението в цените на петрола Магдалена Иванова уточни, че се наблюдават понижения.

"Притесненията на петролните пазари са свързани с това, че очакванията сочат американските запаси на суров петрол да отчетат ръстове за четвърта поредна сесия, което е сигнал за намаляване в търсенето. От друга страна, налице са и негативните сигнали от страна на търговския фронт".

Д-р Иванова посочи, че са необходими категорични доказателства, че търсенето ще расте, за да остане WTI на границата над 60 долара. "Важен сигнал ще бъде, ако на предстоящата среща на ОПЕК бъде постигнато споразумение за удължаване на сегашната квотна сделка. Индикациите са, че едва ли ще има допълнително задълбочаване в ограниченията в добива от 1,2 млн. барела на месец", допълни тя.

Германия

"Последният месечен доклад на Бундесбанк сочи, че в четвъртото тримесечие ще видим стагнация в Германия, но ще трябва доста време, преди икономиката да набере отново сили", отбеляза Магдалена Иванова.

По отношение на търговията на валутните пазари главният редактор на Bloombergtv.bg посочи, че в момента паунда се радва на оптимизъм, който повишава цената му до шестмесечен връх спрямо еврото.