Цената на паунда се увеличи до шестмесечен връх спрямо еврото

Това подхранва надеждите за плавно излизане на Великобритания от Европейския съюз

18:30 | 18 ноември 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Паундът поскъпна до шестмесечен връх спрямо еврото, след като консерваторите подкрепиха плана на премиера Борис Джонстън за Brexit. Това увеличава надеждите за плавно излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), предава Investor.bg, позовавайки се на Bloomberg.

Британската лира повиши стойността си, след като Борис Джонсън заяви, че всеки кандидат за депутат от Консервативната партия е подписал официален документ, в който е дал обещание да гласува в подкрепа на сделката за Brexit, в случай че бъде избран през следващия месец. Това, както и проучванията, показващи засилената обществена подкрепа за торите, повишава увереността на някои анализатори, че консерваторите ще успеят да направят така,че сделката да бъде ратифицирана от Парламента до 31 януари. Така ще се сложи край на политическата безизходица, в която се намира Великобритания.

Стойността на английската валута нараства с 0,8% през последната седмица. Стратезите смятат, че мнозинство, съставено от средите на консерваторите, е най-добрият вариант, тъй като това би означавало, че Джонсън може да прокара плана си за Brexit и да премахне част от несигурността, която завладя Великобритания след референдума за напускането на ЕС през 2016 г.

Следобяд българско време паундът се търгува на ниво от 1,17 евро за една лира и 1,30 долара. Доходността от 10-годишните държавни облигации на Великобритания се повиши до 0,74%.

Още по темата прочетете в Investor.bg.