В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Икономиката достигна физическите граници на търсенето и предлагането

Иво Коларов, финансов анализатор, В развитие, 24.10.2019

20:49 | 24 октомври 2019

Централните банки продължават експанзионистичната си политика и се опитват да движат икономиката все по-напред. Тя обаче вече започна да среща физическите граници на това, че няма достатъчно хора, които да работят, както и достатъчно хора, които да купуват. Това каза Иво Коларов, финансов анализатор, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Според Коларов Европейската централна банка (ЕЦБ) за момента няма друг ход, освен да държи лихвите ниски, докато не изпълни целта за инфлация от 2%.

„Проблемът е, че инфлацията се таргетира като хармонизиран индекс на потребителските цени“, посочи той, като отбеляза, че докато петролът е на се търгува на цена от около 70 долара за барел няма как целта за инфлацията да бъде постигната.

„Единственото, което остава да се случи, е инфлация, стимулирана от печатането на пари. Това обаче не стана при предходния рунд от количествени улеснения, едва ли ще се случи и сега, когато икономиката расте с толкова бавни темпове“.

Очакванията на Коларов са, че е много вероятно Федералният резерв на САЩ също да пристъпи към намаляване на лихвите на следващото си заседание.

„Проблемът в САЩ е многоаспектен – безработицата е изключително ниска, а от друга страна доларовият индекс е близо до 100 пункта“, отбеляза той.