В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

БАН разработва роботи, които помагат на деца с увреждания

Йонко Чуклев, заместник-председател на PARA, Алекс Харви, генерален мениджър "Автоматизация и вградени системи" в Ocado Technology, В развитие, 21.10.2019

15:24 | 21 октомври 2019

Целта нa Robotic Strategy Forum, който ще се проведе в София, е за пръв път да се съберат на едно място всички страни, които имат интерес от развитието на робосектора в България. Това каза Йонко Чуклев, заместник-председател на PARA, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Ще започнем с българската индустрия и перспективите пред нея, стартъпите и как биха могли да асистират на индустрията, както и с възможни решения за комерсиализация на продуктите им. След това ще засегнем и ролята на държавата в технологичния сектор, както и предизвикателствата пред технологии като изкуствен интелект от юридическа гледна точка".

"Роботите се използват в промишлеността от много години и то много успешно предимно в автомобилния сектор. Там те работят ефективно, тъй като са програмирани да извършват едни и същи действия, заяви Алекс Харви, генерален мениджър "Автоматизация и вградени системи" в Ocado Technology.

"Целта в дългосрочен план за роботиката е да има хуманоидни роботи, които се движат в домовете ни и ни помагат", обясни Харви.

"В България има поле за изява в сферата на роботиката. Има успехи, които са малко известни. Но цялата екосистема, която ще се събере тук има потенциал да ги засили", коментира Чуклев. Той обясни, че Институтът по роботика към БАН е разработил с японските си колеги роботи, които помагат на деца със специални потребности.

"В България може да се открои ниша в роботиката, което кореспондира с традициите от миналото. Но това все още не е известно на широката аудитория", отбеляза Чуклев.

Вижте целия разговор във видеото.