В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Димитър Гърдев: Ердоган отдавна шантажира Европа

Димитър Гърдев, дипломат, Европейска асоциация за международни отношения, В Развитие, 17 октомври 2019 г.

15:45 | 17 октомври 2019

В Сирия военно решение няма и всеки опит за такова ще доведе до много жертви и бежанска вълна. Дипломацията е единственото решение, каза Димитър Гърдев, дипломат, Европейска асоциация за международни отношения, в предаването В Развитие с водещ Делян Петришки.

"Възможностите на Европейския съюз (ЕС) са силно ограничени. Събитията до момента показват, че какъвто е изходът от войната, такъв ще е и мирът. С въоръжени сили там разполагат САЩ, Турция, Русия и Иран. ЕС може само с декларации да се намесва", посочи дипломатът.

Според него възможни санкции от страна на ЕС възпират турския президент. "В момента те са във вид на стопиране на оръжейни сделки. Volkswagen обяви спиране на новия си завод в Турция и всичко това е вид натиск срещу Ердоган. Този натиск в Европа идва и от голямата кюрдска диаспора, която живее там", каза още Гърдев.

По негови думи Ердоган шантажира отдавна Европа с бежанците, въпреки че ЕС изпълнява своите задължения според Споразумението.

"Турция получи около 6 милиарда евро. Визовия режим се определя от преговорите между Анкара и Брюксел за членство, а не от Споразумението за бежанците", заяви той.

"Ердоган загуби големите градове на изборите и ако по негова вина бъдат прекратени преговорите за членство, това ще му струва президентското кресло", каза Гърдев.

"Ако турският президент използва човешкото нещастие за подстрекаване на пълномащабна мигрантска криза, то това са основания за налагане на пълномащабни санкции и прекратяване на процеса на европейското членство на Турция", смята гостът.

"България не може да е посредник между ЕС и Турция, защото посредник може да е трета страна. България е член на ЕС и това трябва да се осъзнае от нашите политици", посочи той.

Гърдев смята, че има абсолютна театралност в учудените погледи на международната общественост. "Само преди месец Ердоган заяви пред ООН, че ще проведе тази операция. Няколко часа преди началото на операцията имаше телефонен разговор между Тръмп и Ердоган. Частите на САЩ се изтеглиха и това даде възможност на Турция да нахлуе. И Русия не е изненадана и не бива да показва учудване. В Сирия Русия получи страхотен подарък от Турция – провинция Идлиб", заяви Гърдев.

"В резултат на сегашното разположение на силите и на преговорите в Женева се оформя новото устройство на Сирия. Тя вероятно ще е федеративна държава. Там ще се изграждат автономии, които ще са част от новото устройство", прогнозира дипломатът.

"Кюрдска държава на този етап е невъзможна. Показа го и неуспешния референдум преди две години", каза в заключение Гърдев.

Цялото интервю вижте във видеото.