В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Без подкрепата на Китай или Русия Иран е уязвима от атака от САЩ

Аспарух Карастоянов, бивш търговски аташе в Близкия изток, В развитие, 23.09.2019

14:26 | 23 септември 2019
Обновен: 14:26 | 23 септември 2019
Аспарух Карастоянов, бивш търговски аташе в Близкия изток. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Аспарух Карастоянов, бивш търговски аташе в Близкия изток. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

САЩ наложиха санкции на Иранската централна банка близо една седмица след атаката върху петролни инсталации в Саудитска Арабия.

Не можем да говорим за баланс на силите, ако САЩ бъдат ангажирани във война с Иран. Без външна подкрепа за Иран от страна Китай или Русия Иран ще бъде лесноуязвима от гледна точка на мощна американска атака. В същото време светът има интерес от тази война, от нови пазари. Това мнение изрази Аспарух Карастоянов, бивш търговски аташе в Близкия изток, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Гостът направи ретроспекция, припомняйки, че конфликтът между Саудитска Арабия и Иран датира отдавна.

"Още преди, когато Иран си позволи да доближи своите нефтени сондажи близо до територията на Саудитска Арабия, започна този конфликт - особено при настъпването на войната в Йемен, където Иран използва хутите за преден фронт и пробване на своето оръжие. Сега, при ескалация, войната в Персийския залив ще се разрасне", добави той.

Ходовете на американския президент Доналд Тръмп обикновено са с последващо действие, твърди Карастоянов. Той ще бъде преизбран като президент, смята още той.

"Атаките показаха уязвимостта на Саудитскса Арабия и военната помощ на Иран. От друга страна, това е възможност за самата Саудитска Арабия да осигури своята защита чрез нови поръчки към САЩ".

На въпроса дали в рамките на Годишната сесия на общото събрание на ООН в Ню Йорк Тръмп ще използва трибуната за създаване на международна коалиция срещу Иран гостът обясни, че действията на американския президент по отношение на такава коалиция са ограничени.

"В момента Тръмп не може да разчита на Русия, Китай, голяма част от арабските страни, на Германия. Може би Франция ще участва, но ограничено. Великобритания е категоричен подкрепящ".