В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

САЩ не дават сигнали за скорошно начало на военен конфликт с Иран

Ахмед Талиб, журналист, международен анализатор, В развитие, 26.06.2019

14:03 | 26 юни 2019
Ахмед Талиб, журналист, международен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ахмед Талиб, журналист, международен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Числеността на американската войска в Персийския залив остава много малка, няма показатели, че САЩ скоро ще започнат война срещу Иран. Това каза Ахмед Талиб, журналист, международен анализатор, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

До момента Щатите не са давали сигнали, че целят смяна на режима в Иран, коментира Талиб. Той поясни, че основните цели на Вашингтон в страната включват подписването на ново ядрено споразумение, както и унищожаването на иранските балистични ракети.

„Проблем на Иран е, че снабдява с пари и оръжия терористични организации. Въвеждането на американските санкции намалява това спонсорство“.

Все пак действията на САЩ не са за подценяване, отбеляза журналистът.

„Не би трябвало Иран да има илюзии и да разчита на това, че президентът Доналд Тръмп няма да спечели втори мандат на следващите избори“.

Според Талиб страните в Персийския залив също търсят мирен начин за решаване на конфликта между Вашингтон и Техеран. Саудитска Арабия има големи възможности, но няма интерес и желание за военни конфликти, отбеляза анализаторът. Ирак също цели избягването на война, защото има граница с Иран и ще се нареди сред най-големите губещи от подобна ескалация, добави той.

Гостът коментира и позицията на Европа относно конфликта в Иран, като посочи, че тя зависи основно от поведението на Техеран.

„Американската икономика е най-голямата икономика в света и никой не иска да попада под санкциите ѝ“.