Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

За никого не е добре ситуацията между Иран и САЩ да ескалира

Д-р Любомир Стефанов, политолог, НБУ, „Светът е бизнес“, 24.06.2019 г.

21:00 | 24 юни 2019
Обновен: 14:32 | 4 юни 2020
Д-р Любомир Стефанов, политолог, НБУ, „Светът е бизнес“, 24.06.2019 г.

Опасното напрежение между САЩ и Иран едва ли е по вкуса на когото и да било, смята политологът от НБУ д-р Любомир Стефанов. Мнението си той сподели в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Надявам се, че кризата в Иран ще си остане криза с два танкера и един предполагаемо свален безпилотен самолет. Ако ситуацията ескалира, това не е добре дори за най-големите лаици“.

Ако в крайна сметка се стигне до военни действия от страна на Щатите, няма как останалите световни сили да останат безучастни, тъй като Персийският залив е изключително важен стратегически не само за САЩ, но за Китай и Русия. Не бива да подценяваме интересите и на Саудитска Арабия, допълва политологът.

По отношение на повторните избори за кмет на Истанбул д-р Стефанов смята, че президентът на Турция Реджеп Ердоган не може вече да е толкова самонадеян в работата си, тъй като обществото недвусмислено доказа, че не е съгласно с авторитарния му модел на управление.

„Със сигурност ще има лобиране и свиване във външната политика на Ердоган. Оказва се, че в един момент той не може да разчита на тази подкрепа, която си мислеше, че има. Надявам се, че последствията ще бъдат позитивни и да се спре с авторитаризирането на Турция и превръщането ѝ в недемократична държава“.

По отношение на предстоящите процеси в Европейския съюз, преподавателят от НБУ изрази редица пожелания към общността за предстоящите седмици и месеци, касаещи една нова прозрачна и експедитивна структура, от която не само България да има полза, но и всички останали страни в съюза.