В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Управлението на публичните разходи у нас се нуждае от повече ред и прозрачност

Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите и член на Фискалния съвет, В развитие, 25.06.2019

19:17 | 25 юни 2019
Обновен: 19:17 | 25 юни 2019
Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите и член на Фискалния съвет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите и член на Фискалния съвет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въвеждането на повече ред и прозрачност в управлението на публичните разходи у нас неминуемо ще доведе до по-ефективното им харчене и по-добър резултат за държавата. Това каза Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите и член на Фискалния съвет, в интервю за репортера Хюлия Айваз, излъчено в предаването „В развитие“.

Политиката по отношение на устойчивостта на публичните финанси традиционно е достатъчно добра у нас, коментира Дацов. Това, което винаги е било проблем, е ефективността на разходите и капацитетът на министерствата да провеждат тези политики, добави той.

Според него стъпките, които страната ни трябва да направи, за да бъдат публичните разходи както ефективни, така и ефикасни, включват възстановяване на скоростта на въвеждане на програмното бюджетиране.

„В Закона за публичните финанси трябва да бъдат регламентирани следващите стъпки – ако сега имаме т.нар. средносрочна бюджетна рамка като инструмент за макропланиране и програмиране, трябва задължително да бъде въведена и другата стъпка - т.нар. средносрочни разходни рамки, които са задължителни в много страни на ниво министерства или сектори“.

Министерството на финансите трябва да направи промени в законодателството и в областта на капиталовото бюджетиране, коментира Дацов.

„Създаването на единен орган за управление на капиталовите инвестиции би било наистина безкрайно полезно“.