В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Либия - жертва на международни залози и Халифа Хафтар

Георги Милков, журналист, В развитие, 03.05.2019

15:44 | 3 май 2019
Обновен: 21:10 | 6 юни 2020
Георги Милков, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако ситуацията в Либия се усложни, тя ще се превърне в територия на групировки, които да се преструктурират и обединяват в терористични алианси. Въпросът е какво се прави, за да да се разреши това, вместо да се разрешават еднолични национални интереси на терен. Фелдмаршал Халифа Хафтар залъгва отделните държави. Някои залози са направени и е късно за преосмисляне. Това коментира журналистът Георги Милков в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Плановете на Хафтар се объркаха. Той обяви офанзива към Триполи. Първоначално е имал идеята от позициите на около 100 км. от Триполи да влезе и да превземе града за около 24 часа. Вече един месец не само, че не успява – боят се води по южните и югозападни предградия и квартали на града, но на много места губи позиции. Това може да продължи дълго. Това са жилищни квартали и там страдат обикновените граждани предвид престрелките.

Частите на международно подкрепеното правителство в Триполи ясно казват чии са тези самолети, като адресат посочват Египет и Обединените арабски емирства, които най-силно подкрепят Хафтар във военно отношение, посочи журналистът.

"Предпоставките за конфликт тлеят от свалянето на Кадафи през 2011 г. - племенни противоречия между градове, между Изток и Запад и т.н. Всъщност виждаме, че градове като Тархуна и Сепха с офицери от Либийската армия  са групата, която се опитва да превземе столицата. Отделно столицата се отбранява освен от местните части и от градове като Мисарута, Зинтан. Това са първите градове, които от западната част на Либия въстанаха срещу режима на Кадафи. През годините тези градове са имали пресичащи се интереси, а сега се обединени срещу Хафтар".

Има предпоставки да се очаква, че Хафтар цели да се превърне в бледо копие на Кадафи, счита Георги Милков. "Това е логиката на част от либийското население, която не намира за правилна политиката на Хафтар след провалената подобна такава на Кадафи. Друга част смята, че след толкова много междуособици се търси "здрава ръка", която да въдвори ред. Сред тя пък има носталгия по времето на Кадафи. Въпросът е дали Хафтар може да бъде този силен човек. Всъщност той не е чак толкова силен. Армията му е недостатъчна. Той разчита на временни съюзи освен това. Той искаше да постави пред свършен факт местното население и международната общност, влизайки в Триполи. И това се случваше дни преди началото на мирната конференцията под егидата на ООН в Гадамес", поясни той.

"Френската роля става все по-ясна и не е принципна. "Франция, от една страна, твърди, че е за политически диалог и мирно решение. От друга страна, се долавя подстрекаване към военно положение".