В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Протестите в Албания заплашват предстоящите преговори между Тирана и Брюксел

Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово, В развитие, 04.04.2019

19:22 | 4 април 2019
Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Почти 3 десетилетия след Прехода, в Албания има странен прецедент – там няма случай на небойкотиран парламент и на непризнати избори от загубилия. За сметка на това във външнополитически план в страната има абсолютен консенсус, като приоритетите за Тирана са членство в НАТО и Европейския съюз, както и активна политика по отношение на албанците зад граница. Това каза Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово, в предаването „В развитие“ с водещ Николай Кръстев.

Бобев определи като „световен прецедент“ отказа от мандатите на голяма част от народните представители, депутатите от опозицията и Движението за социалистическа интеграция, което също настоява за оставката на премиера Еди Рама и провеждането на предсрочни избори.

Характерна особеност за албанските условия е, че независимо кой е на власт и кой е в опозиция, обвиненията са стереотипно едни и същи“.

Гостът коментира и на заявката на опозицията, че няма да участва в местните избори след 2 месеца. Бобев подчерта, че най-важното към момента остава да не се стигне до ексцесии с човешки жертви.

Ако се стигне до неучастие на опозицията в местните избори, ситуацията ще се усложни изключително много. Това може да навреди на Албания, тъй като тя и Република Северна Македония очакват дати за начало на преговорите за пълноправно членство в ЕС“.

Все повече чужди туристи започват да се колебаят дали да осъществяват почивките си в Албания, добави Бобев.

„За 2018 г. страната е била посетена от 6 млн. туристи, което е донесло на бюджета повече от 1, 8 млрд. евро... Секторът на туризма обаче може сериозно да пострада от политическото напрежение“.

Вижте целия разговор във видео материала.