В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

THE NEXT BIG THING: Трябва да мислим за малкия бизнес като елемент за националната сигурност

Джулиан Лий (петролен стратег в Bloomberg), Маркъс Ашуорд (колумнист в Bloomberg Opinion), Елеонора Негулова (председател на УС на Национално сдружение на малкия и среден бизнес), В развитие, 16.10.2018

13:16 | 16 октомври 2018
Обновен: 13:16 | 16 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да мислим за малкия бизнес като елемент за националната сигурност, заяви Елеонора Негулова, председател на УС на Национално сдружение на малкия и среден бизнес, на конференцията "THE NEXT BIG THING" пред Хюлия Айваз, репортер на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

Бъдещето на петролната индустрия все още е голямо, ако разгледаме прогнозите, или поне за периода, който следим – 2040 година, съобщи пък от своя страна Джулиан Лий, петролен стратег за Bloomberg.

"Транспортният сектор се променя, особено сухопътният транспорт. Виждаме, че се случват големи промени предвид все по-честото използване на електричеството като транспортно гориво. Пазарът е толкова мащабен, че дори при настоящия темп на възприемане на електромобили и електрически превозни средства през следващите 25 години зеленият транспорт все още ще държи малък дял от транспортния сектор. Инерцията на зелената енергия ще продължи, производството ѝ ще вземе сериозен дял от производството на елекроенергия. Със сигурност производството на електричество ще промени много сухопътния транспорт в следващите 25 години и това ще бъде една от основните сфери на растеж. Прогнозите са различни. До 2040 година повече от половината от всички продадени автомобили ще бъдат електрически. И до тогава около 1/3 от всички автомобили в света ще бъдат електромобили".

Ефектът върху петрола ще бъде малък. Основният пазар на петрол е транспортният, коментира петролният стратег за Bloomberg.

По думите на Маркъс Ашуорд, колумнист в Bloomberg Opinion, ситуацията в Турция не е особено добра. "Там има неконтролируема инфлация, а цените се увеличиха 25 пъти през последните 2 години, инфлацията достигна 50%. Добрите новини са, че инфлацията ще се понижи и дефицитът по текущата сметка ще намалее поради финансирането в долари. Лошата новина е, че икономиката ще претърпи срив и ще се доведе до рецесия", споменава още колумнистът в Bloomberg Opinion.

Елеонора Негулова посочи, че слушайки кои са големите неща в глобален мащаб, пред българското общество стои националната задача да създава повече предприемачи. Необходимо е България да се превърне в нация на стартиращи бизнеси и това би трябвало да бъде национална задача. 99,2% от всички бизнеси в България са малки бизнеси. Само 700 предприятия са големи. Трябва да осъзнаем този факт и да можем да мислим за малкия бизнес като елемент за националната сигурност. Българинът трябва да започне да уважава човека, който създава добавената стойност. Обучаваме повече млади хора, които да изберат предприемачеството като житейска стратегия. Българското общество следва да се справи с динамиката на случващото се в глобален мащаб, обобщава тя.