В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Политиката на САЩ прави Русия необходима за ЕС

Д-р Георги Проданов, политолог, НБУ, В развитие, 31.05.2018

15:36 | 31 май 2018
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg  Direct Download
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Direct Download

Европейският съюз (ЕС) е принуден да промени отношението си спрямо Русия. Това каза д-р Георги Проданов, политолог, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Необходимите промени се коренят най-вече в политиката на САЩ, която беше инспиратор на промени в икономическите отношения между САЩ и ЕС. Това кара ЕС да обърне по-голямо внимание на собствената си сигурност, а за постигането на нов баланс вече е необходима Русия, добави още д-р Проданов.

Промяната е насочена към гарантиране на енергийната сигурност на Европа и в по-далечен период – изясняване на отношенията с Русия и постигане на ясен механизъм за преследване на общи политически цели.

Според него както ЕС, така и Русия, биха имали ползи от бъдещи споразумения.

Русия има нужда от Европа, защото Европа е най-големия търговски партньор на Русия. По същия начин стоят нещата и с търговията в обратна посока. Европа няма друга алтернатива за енергийна независимост. Европейските високи технологии плюс руските ресурси биха дали един различен прочит на геополитическото положение на Европа и въобще на целия конгломерат Европа плюс Русия. Достатъчно е да постигаме общи цели и взаимноизгодни сделки.

Според него посещението на българския министър-председател в Русия не бива да се разглежда извън контекста на визитите на европейските лидери в страната.

Създаването на трасе "Южен поток 2" през Турция към България също е невъзможно без Русия и е нещо, което задължително ще се случи, коментира още Проданов. Плюсовете са повече за България, уточни той.

Това, че Русия ще постигне част от своите цели на Балканите не бива да тревожи никого. Тревожно е, че Русия се опитваше до момента и е постигала някои свои цели, които са в противодействие с интересите на държавите, където се е случвало това. Ако руския интерес ясно се вписва в интересите на балканските държави и тези на ЕС няма нищо притеснително в това всеки да извлече ползата, която би могъл да извлече от общите пазари и общите икономически действия.

Вижте целия коментар по темата във видео материала.