В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Сатирата - елегантен и пиперлив начин за оцеляване на душата

Златин Орлов във В развитие, 24.05.2018

13:51 | 24 май 2018
Златин Орлов, художник-скулптор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Златин Орлов, художник-скулптор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нещото, с което можем да защитим себе си в нашето ежедневие е малко по-лютият прочит на реалността, да използваме лютивината на нашия хумор. Това каза Златин Орлов, художник-скулптор, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. "Изображенията са по-красноречиви от начина, по който можем да се изразяваме. Визуалната информация също е добър повод за комуникация".

На 21 май в НДК се проведе благотворителен търг с изложба за представяне на книгата "ХвалаПеньо" за набиране на средства за подкрепа на младите художници. Това е книга е вдъхновена от "Люти чушки" на Радой Ралин и Борис Димовски, която предлага един духовит и свеж поглед върху днешното съвремие. Автор на карикатурите в книгата е художникът и скулптор Златин Орлов, а автор на на епиграмите е Славчо Парушев. 

"Може да се каже, че книгата "ХвалаПеньо" е опасна, но не е ясно за кого това е вярно в по-голяма степен, каза още събеседникът, "за читателите или за писателите". "Оказа се, че за де се занимава човек със сатира, която до известна степен е политическа, е сравнително опасно. Не много, но все пак подлага на изпитание възможността човек да издаде своята книга. Не всеки иска да се докосне до горещия картоф".

Ние никога не сме търсили външни средства, за да реализираме този проект. това е изцяло наша инициатива, да сбъднем една наша мечта - епиграми, писани много време, да бъдат придружени с карикатури, да се съберат в една книжка. Това, което ни хрумна в последствие, е резултатите от продажбата на книжките, на карикатурите средствата да отидат за нещо смислено, каза гостът. "И аз и Славчо сме хора, свързани с изкуството. За българските художници едни от най-трудните етапи на развитието им е старта на тяхната кариера. Решихме точно там да концентрираме своите сили, за да могат студентите от Художествената академия да стъпят на своя творчески път по един по-елегантен и приятен начин".

Със събраните средства ще бъдат организирани две изложби годишно за млади български художници, обясни Орлов. "Идеята е тези изложби да бъдат достатъчно медийно отразени, за да могат младите художници да получат реално отразяване, достъп до публика, евентуално за клиенти и откупки. Защото правенето на изкуство е не само акт, който съпътства развитието на културата на една държава, така и част от бита на тези млади хора, които в един момент трябва да се издържат".

"Съдбата на книгата на Радой Ралин "Люти чушки" е, че тиражът е бил изгорен. И до днес политическата карикатура не е желана в антуража на издателствата", сподели художникът. 

"Няма кой да насърчава творческата дейност. Това е една специфична лудост, за която човек трябва сам да се грижи".

Едно от нещата, които най-много измъчва творците, е че трябва да генерират своята публика. Всеки жанр, всяко изкуство има специфични зрители и любители. Художникът, освен че генерира предлагането, трябва по някакъв начин да школува търсенето, каза художникът. "Понякога се оказва, че във визуалните изкуства имаме страхотни капацитети, но качествената публика, която би оценила творчеството им е в чужбина. Младите хора, които са в трудоспособна възраст, които се интересуват от култура, много често не се намират в България. Налага се да генерираме своята публика - да я обучаваме, да я ухажваме, да я въвеждаме в това, което се случва". 

Очаквайте видео с целия коментар.