В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Предизвикателства пред онлайн търговията

Филип Мутафис във В развитие, 14.05.2018

20:00 | 14 май 2018
Обновен: 21:50 | 14 май 2018
Автор: Кирил Петков
Филип Мутафис, управляващи съдружник, Paysera България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Филип Мутафис, управляващи съдружник, Paysera България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По думите на госта тенденциите при разплащанията в онлайн търговията са много динамични. Промените се случват много бързо. Например, преди 4-5 години Alypay и WeChat бяха световно неизвестни, а в момента имат над 1 млрд. потребители в Азия,  което е два пъти повече от Visa и MasterCard заедно. Това каза Филип Мутафис, управляващи съдружник, Paysera България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

Paysera България и Висшето училище по застраховане и финанси организират безплатен семинар на тема онлайн търговия и разплащания тайната на плащания в онлайн магазини. Събитието ще се състои утре от 19 часа в сградата на ВУЗФ.

В България най-предпочитаният начин на плащане е плащане при получаване на покупката от куриер, познато като "наложен платеж", каза гостът. "Това е начин на плащане, което е много малко застъпено на по-развитите пазари, но в България все още 80-85% от разплащанията в онлайн търговията се правят така. Това не е винаги най-удобния начин, крие определени рискове. Има по-модерни начини за разплащане, които дават по-голяма сигурност, както на търговеца, така и на клиента. Те навлизат все повече паралелно с пазара, който се развива. По-технологичните начини на разплащане стават все по-популярни". 

"Никой не е предвидил, че така ще се случи, и никой не е в състояние да предвиди какво ще се случи занапред. Много компании имат апетит към сектора. Дори и в малка държава като България банковия сектор генерира над 1 млрд. печалба, въпреки че разходите (много голяма клонова мрежа, много служители - тези разходи са сравнително големи) въпреки това има апетитен пазар, както български стартъпи, така и световни гиганти. Всички искат да бъдат част от промяната, а тя се генерира с развитието на технологиите и създаването на нови ниши. Те се случват много бързо. По-големите корпоративни играчи реагират по-бавно и това създава възможност за малки играчи да излязат напред. Динамиката е много сериозна". 

Очаквайте видео с целия коментар.