В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

За позицията на слабия или мястото на Великобритания в преговорите с ЕС за Brexit

Политологът Георги Киряков и икономистът Адриан Николов, В развитие, 23.08.2017

18:25 | 23 август 2017
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Правителството на Тереза Мей е изправено пред вътрешнополитически и вътрешнопартиен проблем. Вътрешнопартийният такъв е свързан с нестабилността на кабинета й, с това, че има групи от министри, които желаят „мек Brexit”. Това не й позволява да преговаря с ЕС от позицията на силата.

Това коментира в студиото на „В развитие“ с водещ Велко Каменов политологът Георги Киряков. Гост в предаването бе и икономистът Адриан Николов.

Исканията на ЕС обаче са ясни – на първо място свободата за движение на хора, на второ – въпросът за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, както и финансовата вноска, изисквана от Брюксел, която варира между €40 и €60 млрд.“, посочи още Киряков.

Неотстъпчивостта на Лондон по въпроса за таксата за „развода“ си с ЕС е единствената точка, по която правителството на Тереза Мей показва воля и решимост, заяви от своя страна Адриан Николов. „Докато нямаме ясни позиции, не можем да знаем накъде ще се насочи Великобритания в дебата си с ЕС“, каза икономистът.

В продължението на разговора бяха обсъдени редица от проблеми от общоевропейско естество като предстоящите избори в Германия, разделянето на Европа на зони на влияние и др. Разбира се, не бяха подминати и въпросите от икономическата сфера, засягащи Стария континент.